Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Míg 2010-ben háromezernél is kevesebb szlovákiai cég volt bejegyezve valamely adóparadicsomban, 2015-re a számuk meghaladta a 4700-at. Az elmúlt két évben azonban stabilizálódott a helyzet, manapság az ilyen vállalatok száma 4800 körül mozog - idézte az Új Szó Petra Stepánovát, a Bisnode cégminősítő társaság elemzőjét

A szakértő szerint ez a szám az elmúlt kilenc hónapban csupán öttel nőtt, aminek egyik oka, hogy egyre több állam szigorít a cégekkel kapcsolatos jogszabályokon. Változtak a szlovákiai szabályok is: a február elejétől hatályos offshore-törvény például szigorította az ilyen vállalatok részvételét az állami pályázatokon.

A szlovákiai vállalkozók legkedveltebb adóparadicsomai Hollandia (1132 cég), Ciprus (1106) és az Egyesült Államok (1026). Ciprus az alacsonyak az adókkal, az Egyesült Államok a névtelenséggel vonzza a vállalatokat.

A Panama-iratok néven elhíresült offshore-botrány miatt csökkent a Panamában, Máltán és a Seychelle-szigeteken bejegyzett cégek száma. Ezzel párhuzamosan egyre több szlovákiai vállalatot jegyeztetnek be az Egyesült Arab Emírségekben. Ez az ország szintén teljes anonimitást szavatol a vállalkozóknak.

(A nyitókép forrása: Pixabay.com)