A BBC tudósítása szeirnt egy rendőrt megszúrtak a Parlament épületénél Londonban. David Lidington az alsó ház elnöke a BBC-nek azt mondta, hogy "az állítólagos támadót fegyveres rendőrök lelőtték" a" súlyos" incidenst követően.

A Parlamentben tartózkodókkal közölték, hogy maradjanak az épületben.

A BBC munkatársának rendőrök azt mondták, hogy egy embert lelőttek, a képviselők pedig arról tájékoztatták, hogy "három vagy négy lövést" hallottak.

Terroristaellenes nyomozás indult

A rendőrség egy helyi idő szerint délután 3:31-kor kiadott közleménye szerint a Parlament közelében történt esetet terrorcselekményként kezeli mindaddig, míg az ellenkezőjéről nincs tudomásuk. A brit rendőrség később szerda délután közölte, hogy teljes körű terroristaellenes nyomozásba kezdett.

Közben bejelentették, hogy Theresa May kormányfő vezetésével összeült a brit kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportja (Cobra).

Legalább két halott

A Sky News televízió értesülése szerint két ember halt meg, más források ezt nem erősítették meg. Korábban kórházi források közölték, hogy egy nő életét vesztette a londoni Westminster-hídon történt támadás következtében, így az egyik halott vélhetően ő, a másik pedig a megtámadott rendőr.

A Press Association hírügynökség szerint több másik sérült nagyon súlyos állapotban van. A sérültek között francia források szerint három francia diák is van. Kórházi források szerint legkevesebb tíz sérült van. A sérültek pontos száma azonban egyelőre nem ismert.

Így történhetett

A BBC az események rekonstruálása alapján azt jelentette, hogy egy jármű lehajtott a hídról, belehajtott a Parlament kerítésébe, majd egy férfi a főépülethez rohant, ahol egy késsel hadonászva megtámadott egy rendőrt, majd a támadód lelőtték.

A Sky News és a BBC képanyagain pedig az látszott, hogy a hídon és a Parlament közelében emberek fekszenek a járdán, akiket egészségügyi alkalmazottak látnak el.

Lezárták a Parlament környékét

A rendőrség a Parlament környékét lezárta. A londoni közlekedési vállalat közölte, hogy a metró Westminster megállóját lezárták a rendőrség kérésére.

A Press Association szerint Theresa May miniszterelnököt egy ezüst színű Jaguárba tessékelték a lövések elhangzásakor. A brit miniszterelnöki sajtóiroda megerősítette, hogy Theresa May miniszterelnök "biztonságban van és dolgozik," pontos hollétéről azonabn többet nem mondtak a CNBC szerint.

II. Erzsébet királynő a Buckingham-palotában tartózkodott az incidens idején a palota szóvivője szerint.

A skót parlament védelmét is megerősítették

A londoni támadás hírére az Edinburgh-ban ülésező skót parlament is felfüggesztette ülését, amelyen a Skócia függetlenné válásáról szóló népszavazás kiírásáról tanácskoztak éppen. Hírszerzési értesülések nem utaltak arra, hogy az edinburgh-i törvényhozást is veszély fenyegetné, ennek ellenére megerősítették az épület védelmét.

Brit lapok megjegyezték, hogy a szerdai londoni események pontosan egy évvel azután történtek, hogy Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson öngyilkos merényleteket követtek el dzsihadisták. A két támadásban 32 ember halt meg, és több mint háromszáz megsebesült.