Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy az eddigi "A mínusz"-ról egy fokozattal "A"-ra javította a devizában és hazai valutában fennálló hosszú futamidejű ír szuverén adósság besorolását, stabil kilátással. A cég megerősítette a rövid lejáratú ír devizaadósság "F1" besorolását, és az ír gazdaságban honos kereskedelmi adósokra megállapított, lehetséges legjobb "AAA" osztályzati országplafont.

A Fitch pénteki döntésével hosszú ideje először javult valamely euróövezeti gazdaság szuverén adósbesorolása.

Ez kellett a felminősítéshez

A felminősítés indoklásában a Fitch Ratings kiemelte, hogy az ír államadósság-dinamika folyamatosan javul, mindenekelőtt az erőteljes gazdasági növekedés, valamint a 2014 óta ismét többletet mutató elsődleges államháztartási egyenleg miatt.

A Fitch londoni elemzőinek jelenlegi becslése szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért ír államadósság-ráta 2015 végén 96,6 százalék volt. A cég kiemeli, hogy ez az adósságmutató 2012-ben 120,2 százalékon tetőzött.

A hitelminősítő alapeseti forgatókönyve szerint az ír államadósság-ráta 2024-ig 70 százalékra csökken tovább, bár a cég megjegyzi, hogy még ez is jóval meghaladná az "A" kategóriás szuverén adósokra jellemző mediánértéket, amely jelenleg 44,5 százalék.

Robosztus a növekedés

Az ír gazdaság viszont robusztus ütemben növekszik: a hazai össztermék a tavalyi első három negyedév átlagában 7 százalékkal bővült reálértéken - áll a Fitch Ratings indoklásában. A hitelminősítő szerint a fejlett gazdaságok közül ez a leggyorsabb növekedési ütem.

A három nagy hitelminősítő közül a Fitch Ratings és a Standard & Poor's tartja nyilván az elsőrendű "A" kategóriában Írországot. Az S&P osztályzata a Fitch ír besorolásánál is egy fokozattal jobb, "A plusz" szintű.

A Moody's Investors Service a másik két cégnél egy, illetve két fokozattal gyengébb, "Baa1" - a Fitch és a Standard & Poor's módszertanában "BBB plusz"-nak megfelelő - államadós-osztályzatot tart érvényben Írországra, de tavaly szeptemberben felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az ír besorolás kilátását.