Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vlagyimir Potanyin orosz mágnás 90 millió dollárt fordít a Roza Hutor síparadicsom fejlesztésére, hogy 2018-ig jelentősen növeljék a központ befogadóképességét - jelentette a Bloomberg. Potanyin korábban - az orosz kormány visszautasíthatatlan kérését meghallva - kétmilliárd dollárral járult hozzá a 2014-es szocsi téli olimpia létesítményeinek felépítéséhez. Ezzel ő volt a legbőkezűbb adakozó az orosz milliárdosok közül.

Tetszik az elnöknek

Úgy tűnik, nem csupán az olimpia miatt érdeklődött Szocsi iránt: nemrégiben levelet írt Vlagyimir Putyinnak, amelyben felvázolta, hogyan képzeli a térség jövőjét. Az államfő felkarolta a kezdeményezést, és utasította kormányát, hogy mérlegelje a fejlesztési lehetőségeket.

Az első vizsgálatok kiderítették: két terület alkalmas arra, hogy luxus-síparadicsommá változtassák, ám a projektek ötmilliárd dollárba kerülnek és végrehajtásuk egy évtizedet is igénybe vehet. A fejlesztés segítené helyi kkv-kat, új munkahelyeket teremtene és fellendítené a turizmust - lelkendezik Szergej Bacsin, a Roza Hutor vezérigazgatója.

Fordulat a turizmusban

Az orosz gazdaság nehéz helyzete, a rubel gyengülése, amely megdrágította az embereknek a valutavásárlást, jót tett az oroszországi belföldi idegenforgalomnak. A nemzetközi foglalások 30 százalékkal zuhantak 2015-ben az egy évvel korábbihoz képest - derült ki az ágazat szakmai szervezetének adataiból. Ilyen nagy visszaesésről 1998, az orosz gazdaságot is megrázó ázsiai valutaválság óta nem volt példa.

Hátszelet ad a belföldi utazásoknak, hogy a kormány betiltotta az egyiptomi és a törökországi társasutazások szervezését. Az előbbi hátterében az áll, hogy egy orosz utasszállító repülőgép tavaly egyiptomi légtérben lezuhant, az utóbbi oka, hogy a török légvédelem lelőtt egy szíriai bevetésen lévő orosz harci gépet.

Végre nyereség

A Roza Hutor első olyan téli szezonját zárta a múlt hónapban, amikor nyereséges volt. A decembertől áprilisig tartó időszakban egyharmadával, 800 ezerre ugrott a vendégek száma az egy évvel korábbihoz képest - derült ki Bacsin szavaiból. Az év első hónapjában voltak hetek, amikor emelni kellett az áraikat, hogy megakadályozzák a létesítmények és a sípályák túlterhelését.

A három jól működő üdülőövezet, köztük a Roza Hutor a Gazprom tulajdonában van. Egy további területet a szintén állami kézben lévő Szberbank pénzéből fejlesztenek. Ez valószínűleg a jövőben sem változik: sem a Roza Hutor fektet be a hosszú távú, egy évtizedes fejlesztésekbe a saját jövedelméből, sem Potanyin Interros Holding vállalata nem tervezi ezt.

Nagy lehetőségek

A mágnás 90 milliós projektje csupán a következő két év fejlesztéseit fedezi. Ebből négy új síliftet építenek, amivel húszra nő ezek száma, és a pályák hosszát 77 kilométerről 100 kilométerre növelik. A Potanyin résztulajdonában lévő Norilszk Nikkel bányavállalat a múlt hónapban arról határozott, hogy a következő három évben 250 millió dollárt biztosít a Roza Hutor bővítésére.

A fejlesztés nélkül nem lehet második Courchevellé változtatni a régiót - mondja Bacsin az orosz gazdagok egyik kedvenc franciaországi síparadicsomára utalva. Sok vendégük arra panaszkodik, hogy bár Szocsi három-négy nap síelést is lehetővé tesz, ami jobb az európai kiruccanások kínálatánál, de nincs elég sípálya a hosszabb ott-tartózkodás szórakoztató eltöltéséhez.

A fejlesztések legfőbb akadályát a környezetvédelmi megfontolások okozhatják. A szocsi olimpia szervezésekor az orosz kormány vállalta, hogy megőrzi, sőt javítja a játékok természeti környezetét, márpedig a beruházások olyan területeket érintenek, amelyekre ez az ígéret vonatkozik.