Az úgynevezett egységes (országos) szavazónapon Oroszország 84 közigazgatási egységében mindenütt a helyi időszámítás szerinti 8 órakor nyitották meg a szavazóhelyiségeket, és ezek este 8-ig lesznek nyitva. Harminc régióban kormányzót választanak, 14-ben regionális parlamentet. Moszkvában fővárosi közgyűlési képviselőkre szavaznak.

A hivatalos állásponttal ellentétben a Golosz jogvédő szervezet internetes oldalán jogsértésekre, visszaélésekre utaló beszámolókat közöl. A civil szervezet aktivistái figyelemmel kísérik az egységes szavazónapot annak ellenére, hogy a választási bizottság sajtóosztálya szombaton felszólította a helyi bizottságokat: ne engedjék be a hatóságok által külföldi ügynöknek tartott szervezet képviselőit a szavazóhelyiségekbe.

A Kommerszant című napilap online változata is követi a szavazás menetét. Orosz politológusok szerint az ország régióinak többségében nem lehet igazi versenyre számítani a kormányzóválasztásokon - írta a lap. Az egyik kivétel a szentpétervári lehet, ahol az Igazságos Oroszország ellenzéki párt jelöltje miatt a szavazók nagyobb érdeklődést tanúsíthatnak a választás iránt. Oroszországban lanyha választási kampány folyt, a hatalom előre igyekezett biztosítani jelöltjeinek megválasztását - állította az újság.

Moszkvában, ahol a szavazás első két órájában a voksolók mindössze 1,62 százaléka adta le a szavazatát, elsősorban a kulisszák mögött folyt a választást megelőző küzdelem, csupán utcai óriásplakátok utaltak arra, hogy most vasárnap szavazni lehet a fővárosi közgyűlési képviselőkre.

A Krím félsziget államtanácsába, a márciusban egyoldalúan Oroszországhoz csatolt terület parlamentjébe való bekerülésért 12 párt képviselői indultak. Közöttük van az orosz törvényhozás alsóházában, az Állami Dumában helyet foglaló mind a négy párt: a kormányzó Egységes Oroszország, az ellenzéki kommunista párt, a liberális demokraták és az Igazságos Oroszország is. Szevasztopolban az első két órában a szavazók 7,3 százaléka járult az urnákhoz. Az Oroszországhoz csatolt különleges státusú krími városban közgyűlést választanak.

Az Ukrainszka Pravda ukrán internetes újság értesülése szerint Refat Csubarov, a krími tatárok képviseleti szervének, a medzslisznek az elnöke arra szólította fel a krími tatárokat, hogy bojkottálják a parlamenti választásokat.
Mihail Malisev, a krími választási bizottság képviselője közölte, hogy az első két órában senki sem próbálta akadályozni a voksolást az 1200 szavazókörben.