Emmanuel Macron népszerűsége jelenleg ugyanakkora, mint Nicolas Sarkozy jobboldali elnöké (2007-2012) volt a megválasztása utáni decemberben, de míg Sarkozy tetszési mutatója folyamatosan lefele halad, addig Macroné a nyári zuhanást követően szeptember óta fokozatosan emelkedik. Az előző elnök, a szocialista Francois Hollande népszerűsége decemberben már alig 37 százalékos volt, s a tendencia nem fordult meg később sem - írja az MTI.

Az elnöki párt, a Köztársaság lendületben szavazóinak 94 százaléka elégedett Macron politikájával, a jobboldali választók 60, a centristáknak és a szocialistáknak pedig 55 százaléka támogatja Macront. A Marine Le Pen vezette Nemzeti Front választótáborában viszont csak 27, a radikális baloldalon pedig 23 százalékos az elnök tetszési mutatója. (Titokzatos francia-lengyel összecsapás az EU-csúcson.)

"Egy 39 éves elnök megválasztásával, akinek nem volt semmilyen pártja, akit senki nem ismert, aki az ismeretlenségből tűnt fel, Franciaország elképesztette Európát és a világot (májusban)" - vélte Emmanuel Macron vasárnap este a France2 közszolgálati televíziónak adott interjúban.

"Ez a győzelem arra kötelez, hogy összefogjam mindazokat, akik készek előrevinni az országot. Ez arra is kötelez, hogy erősebben és gyorsabban haladjak Európában és a nemzetközi színtéren is" - hangsúlyozta a francia elnök, hozzátéve, hogy számára vezető szerepet vállalni az klímavédelemben vagy más nemzetközi témákban "a francia sors megtalálását" jelenti.

A reprezentatív felmérés december 8. és 16. között 1942 nagykorú francia állampolgár megkérdezésével készült.