Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A két politikus közösen állt ki amellett, hogy egy országban ugyanazon munkáért mindenkinek megegyező bért kell adni, különben "elárulják Európa szellemét" - tudósított az eseményről az MTI.

Macron a terrorizmus elleni küzdelem és az európai biztonsági szolgálatok szorosabb együttműködésének fontosságát hangsúlyozta a találkozót követően. Úgy vélte, hogy eddig Európának kevéssé sikerült határait megvédeni, közös menekültjogban megegyezni és az országokat együttműködésre bírni. Meglátása szerint egyúttal új európai integrációs projektre van szükség.

A francia államfő továbbá gratulált Kernnek, hogy két évvel ezelőtti menekülthullám idején nem élt a demagógia eszközeivel, amely Macron szerint a "legegyszerűbb megoldás" lett volna.

"Nem szabad szítanunk mások aggodalmát és gyűlöletét" - fogalmazott.

A francia államfő az úgynevezett slavkovi hármas - vagyis Ausztria, Csehország és Szlovákia - kormányfőivel is egyeztetett. Bohuslav Sobotka cseh és Robert Fico szlovák miniszterelnök támogatta az osztrák kancellár és a francia elnök közös felvetését, miszerint a munkáért azonos bérezés jár.

Fico nyilatkozata szerint mindegyik visegrádi ország egyetért ezzel a javaslattal, azonban meglátása szerint üdvözlendő lenne, ha a szállítmányozási szektorra nem vonatkozna.

Sobotka kifejezte: támogatná, hogy a nyugati cégek Csehországban a helyi munkaerőt jobban megfizetnék. "A francia és osztrák vállalkozások 30-40 százalékkal kevesebbet fizetnek itt, mint a saját országukban" - mondta.

A "slavkovi háromszögnek" (S3) nevezett csoportot Csehország, Szlovákia és Ausztria hozta létre 2015 januárjában a kormányfők találkozóján a dél-morvaországi Slavkovban (régi nevén Austerlitz). Akkor a három ország kormányfője megegyezett a szorosabb szomszédsági együttműködésben, regionális gazdasági, elsősorban a közlekedési infrastruktúra területén, valamint európai uniós témákban. A csoport jelenlegi elnöke Ausztria. A slavkovi háromszög országainak kormányfői legutóbb június második felében Brünnben találkoztak.

A szerdai találkozók szigorú biztonsági intézkedések mellett zajlottak és a fokozott rendőri jelenlét továbbra is tart a városban, mivel Macron szerdán este részt vesz a Salzburgi Ünnepi Játékokon. A francia elnök csütörtökön Romániába és Bulgáriába utazik tovább.