Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök a párizsi Sorbonne egyetemen a jövő Európai Uniójának általa elképzelt vízióját mutatta be. A diákokkal találkozva üzent a lengyel fiatalságnak is és volt néhány keresetlen szava a Lengyelország élén álló Jog és Igazságosság (PiS) kormányához - tudósított a gazeta.pl.

A találkozót az EU jövőjének szentelték, a vitában néhány százan vettek részt. A csúcspontot Macron beszéde jelentette. Nem illett a javaslatok sora közé az a néhány szó, amelyekkel a francia államfő Lengyelországnak üzent. A varsói kormánynak világossá kell tennie saját társadalma előtt, hogy amennyiben életbe lépteti a politikai rendszert átszabó további reformjait, akkor azt kell majd javasolnia, hogy az ország hagyja el az EU-t - fejtegette.

Ezt követően a lengyel diákokhoz, fiatalsághoz fordult. Arra biztatta őket, hogy szervezzenek az országukban vitákat, fórumokat az EU jövőjéről. Tegyék világossá, hogy azt akarják: országuk maradjon az európai nemzetek családjának tagja.

A francia elnök nem először szól be a PiS kormányának. A tavaszi választási kampányban a PiS elnökét, Lengyelország tényleges irányítóját, Jaroslaw Kaczynskit Vlagyimir Putyin orosz, illetve Recep Tayyip Erdogan török államfőhöz hasonlította.

(A nyitókép forrása: Gonzalo Fuentes, AFP)