Európa vezetői hátat fordítottak Angela Merkelnek, annak az embernek, aki fenntartotta a kontinens stabilitását. A német kancellár elszámította magát - nem a bevándorlókkal kapcsolatos megengedő politikájával, hanem azzal, hogy többet várt kollégáitól, mint amit kaphatott tőlük - állítja Judy Dempsey külpolitikai szakértő, egy Merkel-monográfia szerzője a Deutsche Wellének (DW) adott interjújában.

A DW első kérdése az elmúlt hét politikusi nyilatkozataiból indult ki. Egyesek arról beszélnek, hogy az EU február 18-ai csúcstalálkozójáig megoldást kell találni a menekültválságra, míg mások szerint Európának két hónapja maradt a schengeni határmentes rendszer megmentésére. Tényleg ilyen rövid idő áll az európai vezetők rendelkezésére a feltartóztathatatlannak látszó bevándorlás megállítására?

Nevetséges határidők

Dempsey nevetségesnek tartja a néhány hónapos határidőket. Tényleg el tudja valaki képzelni, hogy megállítják az embereket a határoknál, aztán elárasztják a tévéhíradókat fázó és nyomorgó emberek képe? - teszi fel a költői kérdést. A bevándorlást csak a forrásánál, Szíriában lehet megállítani.

Ebben segíthet a Nyugat és Irán javuló viszonya, és hogy Szaúd-Arábiának a csökkenő olajexport-bevételek miatt kevesebb pénze maradt arra, hogy beavatkozzon a térség ügyeibe. Mindez azonban nem megy egyik napról a másikra. A bevándorlási válság kezelése nem idő kérdése.

A határok lezárása, amit például legutóbb Ausztria megtett, ugyanez a probléma. Mi történik azokkal a szerencsétlenekkel, akik feltorlódnak egye-egy országhatár mentén. A bevándorlási kvóták elfogadása pusztán azt jelenti, hogy ide-oda tologatják őket, mint valamiféle embercsordát az országok között, ami morálisan elfogadhatatlan.

Nincs barátja

Szemben az euróválsággal, amely a legtöbb európai számára távoli kérdés, a bevándorlók térség országainak többségében szem előtt vannak. Ezért Merkelnek alig van szövetségese jelenleg - folytatja a szakértő.

A menekültek áradata azt az érzetet kelti, hogy az érintett országok válságba sodródnak, ezért ezek vezetői csak a saját szavazóikra figyelnek, és kizárólag nemzeti érdekeik alapján cselekszenek. Erre ráerősít az az érzés, hogy Merkelnek nem kellett volna kinyitnia Németország kapuit a szíriaiak előtt. Sok politikus ezt kihasználva a német kancellárt hibáztatja a problémáért.

Gyorsan felejtettek

Gyorsan elfelejtették Merkelnek (és pénzügyminiszterének, Wolfgang Schäublénak), hogy irányításukkal sikerült megelőzni az eurózóna összeomlását, illetve hogy a kancellár kezdeményezésére sikerült valamiféle rendezést elindítani Ukrajnában. Ebből vonta le a külpolitikai szakértő azt a következtetést, hogy az európai vezetők azzal fordulnak szembe, aki megvédte a kontinens stabilitását.

A kancellár asszony valóban elszámolta magát ebben a kérdésben, amire csak rátesznek egy lapáttal a muzulmánok által elkövetett terrortámadások és erőszakoskodások Európában. Nem beszélve arról a negatív propagandáról, amely bőven árad Kelet-Európából, különösen Oroszországból, Lengyelországból és Magyarországról.

Holt lelkek temetője

Az ezzel kapcsolatos propagandával szemben valójában nincs megvalósítható tartalék (B) terv - véli a szakértő. Nem lehet a bevándorlókat visszaszorítani a Balkánra. Ahogy az athéni kormány menekültügyi minisztere mondta a macedón-görög határ lezárásával kapcsolatban, amelynek következtében a napi több ezres tömegben érkező emberek Görögországban rekednének: nem válhat Görögország a holt lelkek temetőjévé.

Nem működnek

Az érkezők regisztrálásának felgyorsítását ígérő uniós adminisztrációs hot spotok nem működnek - véli Dempsey. Merkel nem kap segítséget senkitől, még Barack Obama amerikai elnöktől sem, akinek tekintettel kell lennie arra, hogy az USA-ban választási év van. (Obama a múlt héten azt ígérte német kollégájának telefonon, hogy országa a február 4-ei londoni szíriai donor-csúcsértekezleten számottevő támogatást fog felajánlani - a a szerk.)

A törökök, akiktől nyugati határaik lezárását várták, nem teszik meg ezt a szívességet, és a tíz halálos áldozatot követelő isztambuli merénylet után, amelyben bevándorlók is részt vettek, még kevésbé látják szívesen a menekülteket az országukban.

Csak egy lehetőség van

A kiutat egyedül az kínálja, hogy tele kell pumpálni pénzzel a Szíriával szomszédos országokat abban a reményben, hogy elfogadhatóvá teszik a náluk rekedt több millió menekült életét, s ezért azok nem kelnek útra.

Ezzel egyidejűleg óriási propagandakampányt kell indítani a közösségi médiában, amelyben felhívják az induláson gondolkodók figyelmét arra, hogy nem kellene Európa felé venniük az irányt, mert itt nem látják szívesen őket. (Mások mellett Orbán Viktor kormányfő már tavaly nyáron erről beszélt - a szerk.)

Nem értik

A menekültválság, Angela Merkel magára maradása rávilágított arra, milyen gyenge Európa - hangsúlyozza Dempsey. Minden amit az itteni államok, társadalmak az elmúlt évtizedekben felépítettek, semmivé válhat. És a szakértő kételkedik abban, hogy az európai kormányok és vezetőik jelentős része felfogja-e, hogy ez mivel járna. Senki sem tudja, mi fog történni Európában a közeljövőben.