EUR
312.23
USD
281.59
BUX
27571.74 -0.21%
OTP
6676 -0.06%

Magára hagyták Merkelt - Orbán taktikája segíthet

Angela Merkel teljesen magára maradt a bevándorlás kezelésében, és úgy tűnik, kollégái nem értik, mivel járna, ha az elmúlt évtizedekben felépített európai rendszer összeomlana a menekültválság miatt. Senki sem tudja mi fog történni az öreg kontinensen a közeljövőben.
Napi.hu, 2016. január 27. szerda, 10:39

Európa vezetői hátat fordítottak Angela Merkelnek, annak az embernek, aki fenntartotta a kontinens stabilitását. A német kancellár elszámította magát - nem a bevándorlókkal kapcsolatos megengedő politikájával, hanem azzal, hogy többet várt kollégáitól, mint amit kaphatott tőlük - állítja Judy Dempsey külpolitikai szakértő, egy Merkel-monográfia szerzője a Deutsche Wellének (DW) adott interjújában.

A DW első kérdése az elmúlt hét politikusi nyilatkozataiból indult ki. Egyesek arról beszélnek, hogy az EU február 18-ai csúcstalálkozójáig megoldást kell találni a menekültválságra, míg mások szerint Európának két hónapja maradt a schengeni határmentes rendszer megmentésére. Tényleg ilyen rövid idő áll az európai vezetők rendelkezésére a feltartóztathatatlannak látszó bevándorlás megállítására?

Nevetséges határidők

Dempsey nevetségesnek tartja a néhány hónapos határidőket. Tényleg el tudja valaki képzelni, hogy megállítják az embereket a határoknál, aztán elárasztják a tévéhíradókat fázó és nyomorgó emberek képe? - teszi fel a költői kérdést. A bevándorlást csak a forrásánál, Szíriában lehet megállítani.

Ebben segíthet a Nyugat és Irán javuló viszonya, és hogy Szaúd-Arábiának a csökkenő olajexport-bevételek miatt kevesebb pénze maradt arra, hogy beavatkozzon a térség ügyeibe. Mindez azonban nem megy egyik napról a másikra. A bevándorlási válság kezelése nem idő kérdése.

A határok lezárása, amit például legutóbb Ausztria megtett, ugyanez a probléma. Mi történik azokkal a szerencsétlenekkel, akik feltorlódnak egye-egy országhatár mentén. A bevándorlási kvóták elfogadása pusztán azt jelenti, hogy ide-oda tologatják őket, mint valamiféle embercsordát az országok között, ami morálisan elfogadhatatlan.

Nincs barátja

Szemben az euróválsággal, amely a legtöbb európai számára távoli kérdés, a bevándorlók térség országainak többségében szem előtt vannak. Ezért Merkelnek alig van szövetségese jelenleg - folytatja a szakértő.

A menekültek áradata azt az érzetet kelti, hogy az érintett országok válságba sodródnak, ezért ezek vezetői csak a saját szavazóikra figyelnek, és kizárólag nemzeti érdekeik alapján cselekszenek. Erre ráerősít az az érzés, hogy Merkelnek nem kellett volna kinyitnia Németország kapuit a szíriaiak előtt. Sok politikus ezt kihasználva a német kancellárt hibáztatja a problémáért.

Gyorsan felejtettek

Gyorsan elfelejtették Merkelnek (és pénzügyminiszterének, Wolfgang Schäublénak), hogy irányításukkal sikerült megelőzni az eurózóna összeomlását, illetve hogy a kancellár kezdeményezésére sikerült valamiféle rendezést elindítani Ukrajnában. Ebből vonta le a külpolitikai szakértő azt a következtetést, hogy az európai vezetők azzal fordulnak szembe, aki megvédte a kontinens stabilitását.

A kancellár asszony valóban elszámolta magát ebben a kérdésben, amire csak rátesznek egy lapáttal a muzulmánok által elkövetett terrortámadások és erőszakoskodások Európában. Nem beszélve arról a negatív propagandáról, amely bőven árad Kelet-Európából, különösen Oroszországból, Lengyelországból és Magyarországról.

Holt lelkek temetője

Az ezzel kapcsolatos propagandával szemben valójában nincs megvalósítható tartalék (B) terv - véli a szakértő. Nem lehet a bevándorlókat visszaszorítani a Balkánra. Ahogy az athéni kormány menekültügyi minisztere mondta a macedón-görög határ lezárásával kapcsolatban, amelynek következtében a napi több ezres tömegben érkező emberek Görögországban rekednének: nem válhat Görögország a holt lelkek temetőjévé.

Nem működnek

Az érkezők regisztrálásának felgyorsítását ígérő uniós adminisztrációs hot spotok nem működnek - véli Dempsey. Merkel nem kap segítséget senkitől, még Barack Obama amerikai elnöktől sem, akinek tekintettel kell lennie arra, hogy az USA-ban választási év van. (Obama a múlt héten azt ígérte német kollégájának telefonon, hogy országa a február 4-ei londoni szíriai donor-csúcsértekezleten számottevő támogatást fog felajánlani - a a szerk.)

A törökök, akiktől nyugati határaik lezárását várták, nem teszik meg ezt a szívességet, és a tíz halálos áldozatot követelő isztambuli merénylet után, amelyben bevándorlók is részt vettek, még kevésbé látják szívesen a menekülteket az országukban.

Csak egy lehetőség van

A kiutat egyedül az kínálja, hogy tele kell pumpálni pénzzel a Szíriával szomszédos országokat abban a reményben, hogy elfogadhatóvá teszik a náluk rekedt több millió menekült életét, s ezért azok nem kelnek útra.

Ezzel egyidejűleg óriási propagandakampányt kell indítani a közösségi médiában, amelyben felhívják az induláson gondolkodók figyelmét arra, hogy nem kellene Európa felé venniük az irányt, mert itt nem látják szívesen őket. (Mások mellett Orbán Viktor kormányfő már tavaly nyáron erről beszélt - a szerk.)

Nem értik

A menekültválság, Angela Merkel magára maradása rávilágított arra, milyen gyenge Európa - hangsúlyozza Dempsey. Minden amit az itteni államok, társadalmak az elmúlt évtizedekben felépítettek, semmivé válhat. És a szakértő kételkedik abban, hogy az európai kormányok és vezetőik jelentős része felfogja-e, hogy ez mivel járna. Senki sem tudja, mi fog történni Európában a közeljövőben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2014, 2016.01.28 13:28

Nocsak, nocsak!
Hollandiában már kopogtat a rendőr annál, aki nem csak szépet és jót ír a bevándorlókról.
A fekete autó már járja az utcákat, mint a régi 'szép' időkben. Most nem a komcsik hanem a bilderbergek kutyái.. Ez az igazi liberális szólásszabadság.

Bele sem merek gondolni, mi lenne ha a nálunk történne hasonló. Micsoda hörgés lenne a ballib aljamocsokszennylapoknál.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

teleobjektiv, 2016.01.28 11:00

Azt egy általános iskolás is tudja, hogy a politika nem az érdemek, hanem az érdekek világa. Mit érdekelne egy európai embert, főként politikust az, hogy Merkel mit tett az euróval? Szerintem semmit, mert a görögök most is kiröhögik - a vezetőjük minden EU-fórumon ott vigyorog, még Davosban is ott volt, miközben az országa miatt szív a kontinens. Miközben éppen ő a felelős a migránsok beáramlásáért. Lehet, hogy Merkel fináncvilága így teszi lehetővé nekik, hogy megszedjék magukat a szírek afgánok stb. vagyonából? Amúgy a németek is csaltak, amikor beengedtek pár országot az euró rendszerbe. Ahogy most is csalnak a franciák kedvéért a Maastrichhel. Mert ez az ÉRDEKÜK. De nem a miénk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2016.01.28 10:47

tragikomikus, hogy a magyarok (és kelet-európaiak) többsége nem érti, hogy ha orbán politikája nyer az eu-ban, az az egész eu reformjához (vagy megszűnéséhez) fog vezetni. és pont annyira fognak minket támogatni a gazdagabb "orbánista" államok, amennyire orbán támogatja a hazai szegénységet... semennyire...

persze, ha európának egy ilyen traumán kell keresztülmennie, hogy tanuljon, akkor végig kell menjünk ezen az úton... orbán végre "független" lehet, a "nemzet" természetesen szabad lesz és felemelkedik, de az átlagember (többség) életszínvonala és a szabadságjogok a 20. századot fogják idézni...

és még csak nem is panaszkodhatunk majd emiatt... mert mi kezdtük el a rombolást... úgy kell nekünk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2016.01.28 09:14

Őrült merkel, honnan veszi a bátorságot, hogy az EU nevében intézkedjen, ki hatalmazta fel rá. Jó, nagy hiányossága az EU-nak, hogy nincs külügy, hadügy, pénzügyminisztere, semmije, ebből lett ez az anarchia, amiben orbán vígan uszkál.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hork, 2016.01.28 09:10

Nincs ezen mit csodálkozni Merkel bukott ( halott ) ember .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .