Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Markit Financial Information Services grafikus kimutatása szerint a nyáron markáns széttartás indult meg az államadósság-törlesztési leállás rizikójára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps - cds) középárfolyamaiban Oroszország és a többi BRIC-gazdaság - Brazília, India és Kína - között. Az ukrajnai válság fellángolása meredeken felhajtotta az orosz CDS-árfolyamokat, amelyek jelenleg 255 bázispont körül mozognak, csaknem 100 bázisponttal magasabban az év elején mért szintnél.

A BRIC-csoport összes többi gazdaságának szuverén cds-kontraktusai ugyanakkor csökkentek az elmúlt tizenkét hónapban. Különösen kirívó az indiai államcsődkockázat megítélésének javulása, India cds-tranzakcióinak árazása ugyanis megfeleződött, és a tavaly nyáron mért 355 bázispont körüli szintek helyett most 178 bázispont környékén jár - hangsúlyozzák londoni elemzésükben a Markit szakértői. Az indiai cds jelenleg 77 bázisponttal alacsonyabb, mint Oroszországé, jóllehet tavaly augusztusban még 150 bázisponttal magasabb volt az orosz államcsőd-biztosítási díjnál. Brazília árfolyama 130 bázispont, Kínáé mindössze 75 bázispont körül mozog.

A BRIC-gazdaságok jelenlegi cds-árfolyamai azt jelentik, hogy egységnyi, tízmillió dollár névértékű ötéves orosz államkötvényre most több mint negyedmillió dolláros középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon. Ez 77 ezer dollárral drágább az indiai kontraktusoknál, és 180 ezer dollárral magasabb a kínai csődbiztosítási tranzakciók díjszabásánál. A konfliktus messze legnagyobb vesztese azonban a csődkockázat piaci megítélése szempontjából Ukrajna.

Egy másik nagy londoni piaci adatszolgáltató, a McGraw Hill-S&P Capital IQ globális pénzügyi konglomerátumhoz tartozó CMA csoport kimutatása szerint az ukrán szuverén cds-középárfolyam az elmúlt kereskedési hét végén 1060 bázispont környékén mozgott. Ez azt jelenti, hogy tízmillió dollár névértékű ötéves ukrán államkötvényre most több mint 1 millió dollárba kerülnek a törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusok Londonban. Ukrajna szuverén cds-tranzakcióinak középárfolyama 2013 utolsó kereskedési napjának zárásában még 807,76 bázispont volt, így jelenleg több mint 250 ezer dollárral drágábbak az egységnyi értékű ukrán deviza-államadósság törlesztési kockázatára köthető biztosítási ügyletek a tavalyi év végén mért díjszabásnál.

A CMA számítási modellje - bár nincs egyenes korrelációban az aktuális cds-árfolyammal - azt mutatja, hogy a piac jelenleg 51 százalék körüli halmozott valószínűséggel árazza egy szuverén törlesztésleállási esemény - vagyis a devizakötelezettségek esetében kialakuló államcsőd - öt éven belüli bekövetkeztét Ukrajnában.

Európában egyetlen más ország államadósságát sem terhelik ezer bázispont feletti csődbiztosítási díjak, és Ukrajna törlesztési képességét a hitelminősítők is igen rossznak tartják. Ezt jelzi, hogy Ukrajnát mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő - a Moody's Investors Service, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings - a befektetőket rendkívüli törlesztési kockázatokra figyelmeztető "Caa/CCC" adósosztályzati sávban tartja nyilván.