Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Freetown utcaképe pezsgő, afrikai hangulatot idéz, óriási a forgalom, sorra épülnek a házak, a tengerparton a kisebb szállodák. A szegénység látható, de nem mellbevágó, az emberek jókedvűek, közvetlenek. A polgárháború 2002-es befejezése óta Freetown újjáépült, az országban - jórészt EU és világbanki pénzből - utak, iskolák épülnek. Tavaly ímmár a második - a nemzetközi megfigyelők által tisztának minősített - választásokon nyert Ernest Bai Koroma elnök, aki liberális gazdaságpolitikát folytat. Programja szerint 2035-re Sierre Leone a nagyon szegényből a közepes jövedelmű országok közé törekszik.

 

Ez a számok nyelvén azt jelenti, hogy a 2010-es 340 dolláros fejenkénti GDP-t (ez vásárolóerő-paritáson 880 dollár volt) 2035-re 1230-ra, paritáson 3400 dollárra szeretnék emelni, ami nagyjából Ghana mai fejlettségi szintjének felel meg. (A magyar GDP 2013-ban fejenként mintegy 13500 dollár volt.) Mivel az ország Afrika egyik legmagasabb születési rátájával "büszkélkedhet" (a lakosság a polgárháború befejezése óta 5,5 millióról 7 millióra nőtt) a célok eléréséhez elkel a tartósan 5 százalék feletti GDP-növekedés.

A GDP 2008-2011 között 5-6 százalékkal, 2012-ben viszont 15,2 százalékkal nőtt, igaz, ebből 9 százalékot a két nagy nyersanyagpiaci cég, a London Mining és az African Minerals egy-egy új bányanyitása adott. 2013-ban a várt növekedés meghaladta a 13 százalékot, és a vasérc-bányászat nélkül is 6 százalékos érhetett el.

A Magyarországnál területre valamivel kisebb (77 ezer négyzetkilométer) nyugat-afrikai ország ipari és kereskedelmi minisztere Alhaji Usman Boie Kamara a Napi.hu-nak elmondta: Sierra Leone várja a külföldi befektetőket. A sikeres befektetésekhez azonban meg kell ismerni az ország pszichéjét. A lakosság szeret dolgozni és barátságosan fogadja a külföldieket. A vallási és törzsi ellentétek jóval kisebbek, mint más afrikai országban, a helyieket tolerancia jellemzi, és az egyes politikai pártokat (a kormányzó ANC-ra és a most ellenzéki szerepet betöltő SLPP-re utalva) sem választja el egymástól szakadék, különösen a gazdasági kérdéseket illetően.

Alhaji Usman Boie Kamara

A miniszter hangsúlyozta, hogy a jó hírek soha nem terjednek olyan gyorsan, mint a rosszak, így még mindig sokat kell tenniük azért, hogy megértessék a világgal: már nincs háború. Épül az új Sierra Leone, 2013-ban a beruházások összege mintegy 700 millió dollárra rúgott az országban, ebből 4-500 millió dollár származott az EU-tól, a Világbanktól és más forrásokból. Fejlődik a mezőgazdaság, felépült egy nagy etanolgyár, pálmaolaj-feldolgozó. Fontos a villamos energia-hálózat fejlesztése, az erőművek jelenlegi 300 megawattos kapacitását öt éven belül 1000 megawattra tervezik növelni. (Az áramhiánnyal magunk is találkoztunk a gyakori, de csak néhány perces áramszünetek formájában.)

A gazdasági miniszter végezetül kiemelte a turizmus fejlesztésének fontosságát, amelyhez Sierra Leone kiváló adottságokkal rendelkezik. (A fehér homokos, érintetlen trópusi partokon több szálloda is épül, a magyar TWD Zrt. is foglalkozik szállodafejlesztés tervével.)

Az idők változását a gyémántforgalmazás változása jelzi igazán. Míg az ezredfordulón még Sierra Leone-ból évente többszázezer karátnyi "véres gyémánt" áramlott ellenőrzés nélkül a piacra, ma már a 2003-ban elindult Kimberley folyamat keretében a kövek útját a bányáktól az antwerpeni csiszolókig szigorúan ellenőrzik.

Kapitány János a TWD Zrt vezérigazgatója elmondta, az öt éve indult, 75 százalékban magyar, 25 százalékban sierra leone-i közös bányatársaság eddig több, mint 8300 karát nyersgyémántot termelt a Freetowntól 350 kilométernyire, a Seva folyó partján lévő bérelt koncessziós területein. Emellett "melléktermékként" évente 3-4 kilogramm aranyport is mosnak. A kitermelt gyémátokat a cég a helyi jegybank gyémánt-irodáján elvámoltatja, kifizeti azokra a 10-15 százalékos adót. A kövek egy helyi gyémánt export engedélyes cég közreműködésével jutnak el Antwerpenbe, a gyémánt világpiaci központjába.

Kép: Napi.hu


A TWD Sierra Leone amellett, hogy a környéken lakóknak ad munkát, támogatja a helyi közösségeket, utakat újít fel, iskolákat segít és támogatja a helyi futballcsapatot... A vezérigazgató elmondta, a TWD SL több más koncessziós területtel is rendelkezik, így a mostani lebányászása után maradnak az országban. Felgyülemlett tapasztalataikra adott esetben más, a helyi piac iránt érdeklődő magyar cégek is számíthatnak.

Korányi G Tamás, Freetown, Sierra Leone
A szerző rendelkezik a tőzsdére bevezetett TWD Nyrt. részvényeivel, utóbbi társaság a TWD Zrt. 2 százalékos tulajdonosa.