Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szállodai szobák kihasználtsága és a szobák árai is Madridban és Budapesten ugrottak meg a legjobban a nyár közepén - idézi a hivatalos adatokat a meetpie.com idegenforgalmi szakportál. A spanyol fővárosban 50 százalékkal emelkedtek a konferenciákra és tanácskozásokra rendelkezésre álló termek kiadásából származó bevételek, ami hozzájárult, hogy a hotelek rekordokat könyvelhessenek el júliusban.

Az European Chain Hotels Market Review folyóirat adatai szerint az átlagos szobaár három százalékkal, 118 euróra ment fel, miközben a szobakihasználtság 63 százalékos volt. A bruttó üzemi nyereség a rendelkezésre álló szobákra vetítve brutálisan, 36 százalékkal, 22 euróra emelkedett.

Budapesten a szobakihasználtság 82 százalék volt a nyári csúcsszezonban, ami négy százalékponttal jobb az egy évvel korábbinál. Az átlagos szobaár 88 euró volt - ez kilenc százalékos növekedést takar. A magyar fővárosban elsősorban az étel- és italfogyasztás felpörgésének köszönhetik bevételeik szárnyalását a hotelek. A profit bővüléséhez emellett hozzájárult a bérkiadások jelentős csökkenése is. A rendelkezésre álló szobákra eső bruttó üzemi nyereség 32,7 százalékkal ugrott meg.

Orosz tél nyáron

A konferenciatermek kiadása a zürichi szállodások bevételeit is megdobta júliusban. Ez közel 44 százalékkal nőtt, miközben átlagos szobakihasználtság nem változott. Az étkezésből származó bevételek emelkedése sokat segített abban, hogy a rendelkezésre álló szobákra jutó bevétel hat százalékkal, a nyereség több mint 31 százalékkal nőjön.

Moszkva viszont olyan képet mutat, mintha már a nyáron beköszöntött volna a tél. A szállodák minden mutatója romlott. A szobakihasználtság több mint öt, az szobaárak több mint négy, a profit majdnem 30 százalékkal zuhant. Mindez nyilvánvalóan az ukrán válság elmélyülése nyomán elmérgesedő orosz-európai és orosz-amerikai viszonyokra vezethető vissza.