Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hét személyt - három környezetvédelmi minisztériumi tisztviselőt, a lengyel földtani intézet egy alkalmazottját, valamint gázcégek három képviselőjét vádolták meg Lengyelországban csaknem két tucat, aktív és passzív korrupcióval összefüggő vádpontban. A lengyel ügyészek a lengyelországi palagázkészletek kutatási és kitermelési engedélyezése kapcsán fölvetült korrupció gyanújával emeltek vádat.

A vád szerint három minisztériumi alkalmazott fogadott el kenőpénzt gáztársaságoktól annak érdekében, hogy kutatási és kitermelési engedély-kérelmüket kedvezően bírálják el - számolt be az AFP a TVN24 hírcsatornára hivatkozva. A varsói ügyészség szóvivője, Mariusz Pieczek nem határozta meg, konkrétan mely gazdasági társaságokról van szó. A vád szerint a kenőpénzek nagysága 13 ezer és 55 ezer zloty között változott (3000-13 000 euró, mintegy 900 ezer-3,9 millió forint). Amennyiben a gyanú beigazolódik, akár 8 év börtönnel is sújthatják a gyanúsítottakat.

A televíziós hírcsatorna értesülései szerint mindegyik vádlott lengyel állampolgárságú, egyikük a minisztériumi engedélyezési, licenckiadó testületének korábbi igazgatója, illetve közöttük található a DPV Service egyik menedzsere is, amely cég az Emfesz lengyel leányvállalataként lett ismert.

Amint arról a Napi Gazdaság Online is beszámolt, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) július végi adatai szerint a legnagyobb adótartozó Magyarország egykor második legjelentősebb gáztársasága, az EMFESZ Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. 1,264 milliárdos adótartozással és 1,140 milliárdos bírsággal, illetve kamatköveteléssel. Az adóhatósági mellett a közelmúltban több végrehajtás is indult a társaság ellen, a Fővárosi Törvényszék és a fővárosi munkaügyi bíróság is eljárást indított − derül ki a Céginfo.hu adataiból. A gázkereskedő cég tulajdonosa, Dmitro Firtas ukrán vállalkozó ciprusi bejegyzésű Mabofi Holdings Ltd-je, amelynek tulajdonjogát februárban állította vissza a cégbíróság.

A társaságot ugyanis 2009 áprilisában eladta Góczi István ügyvezető egy dollárért a svájci RosGas AG-nak, a tulajdonos Mabofi tudta nélkül. Ezután számos polgári és büntetőeljárás indult. Egyebek mellett azért, mert mert amikor Góczi a Mabofi Holdings Ltd. tulajdonában lévő céget eladta a RosGas AG-nak, akkor (a DPV Services révén) már rendelkezett azokkal a lengyelországi kutatási engedélyekkel, amelyek növelik az Emfesz értékét. A társaság tőkehelyzetének rendezése során derült ki, hogy mekkora értéket képviselnek a licencek. Korábbi közlések alapján a terület 20 ezer négyzetkilométer és a valószínűsített olaj- és gázkészlet 180 millió hordó olajegyenértéket képvisel.

A Kúria és a moszkvai választott bíróság végül a Mabofinak adott igazat, így a cégbíróság később törölte a cégadatokból tulajdonosként a RosGast. Eközben az EMFESZ tevékenysége szinte teljesen megszűnt, a társaság ellen 2012 márciusában felszámolási eljárás is indult, de azt a Fővárosi Ítélőtábla megszüntette − írta korábban lapinformációkra hivatkozva az MTI. Az EMFESZ 2012 márciusában, a felszámolás elindulásával tevékenységet záró mérleget készített, e szerint a saját tőkéje negatív volt, mínusz 166 milliárd forint, a mérleg szerint eredménye ugyan 82 milliárd volt 2012. január−márciusban, ám 2011-ben a vesztesége meghaladta a 223 milliárd forintot.