Lengyelországban augusztusban 20 százalékkal maradt el az építőipar teljesítménye az egy évvel korábbitól - írta a Gazeta.pl. Szakértők szerint az ágazat a 2007-es szintre esett vissza. A hanyatlás több hullámban követte egymást: az első érthető módon a 2012-es foci Eb után következett be, hiszen ezzel lezárult egy jelentős infrastruktúra-fejlesztési korszak.

Ezzel egyidejűleg az ipari termelés határozottan nő, akárcsak a fogyasztás, ám mindezek eredője mégsem ígérkezik kedvezőnek. Elképzelhető, hogy a GDP bővülése nem fogja elérni a  három százalékot, amihez nincsenek hozzászokva a lengyelek.

A gazdaság már az év harmadik negyedében is csupán 2,6 százalékkal bővült. A kormány az év végre korábban még 3,8 százalékos ütemet jósolt, amit az elmúlt hetekben 3,3-3,4 százalékra vittek le. Ha azonban a GDP lassabban nő a vártnál, az számos gondot okozhat, mivel az állami kiadásokat a viszonylag magas növekedéshez igazították.

Eközben ráadásul növelni is akarják a kiadásokat, így a történet vége túlzottdeficit-eljárás lehet, ha a költségvetési hiány átlépné a GDP három százalékát. A beruházások élénkítése javíthatna a kilátásokon, ám Lengyelországban sajátos módon az önkormányzatok még az uniós támogatásokat sem használják ki, nem beszélve a magánszektor rossz hangulatáról.

Lengyelországban utoljára 2013-ban maradt el a GDP növekedése a három százaléktól. A legjobb eredményt 2015 utolsó negyedében érték el, 4,3 százalékos tempóval.