Nem tartott sokáig a világgazdasági környezet enyhe javulása, a befektetői bizalom némi erősödése, néhány hónap után máris negatív irányt vettek a folyamatok - panaszkodik a balkans.com gazdasági szakírója "Megvéd-e minket a Fed és a BoJ Magyarországtól és Ciprustól? című cikkében. Az első sokk, ahogy azt az utóbbi időben megszokhattuk, az eurózónából érkezett. Korai még felbecsülni, milyen hatása lehet a világgazdaságra Ciprus esetleges csődje, ám az EU nem igazán meggyőző válságkezelési kísérlete emlékeztette a befektetőket arra, hogy koránt sincs még vége a világot sújtó pénzügyi-gazdasági válságnak. Akárhogy is végződik a ciprusi krízis, biztos, hogy rontani fogja a piaci szereplők hangulatát.

Az eurózóna törpeállama azonban nem az egyetlen európai ország, amely bajban van - véli a szakszerző. Magyarország szintén kivívta az európai és az amerikai sajtó érdeklődését ellentmondásos új alaptörvényével és a korábbi gazdasági miniszter, Matolcsy György jegybankelnöki kinevezésével. A forint jelentősen gyengült az elmúlt hetekben, részben az utóbbi lépés miatt. Az elemzők ugyan szkeptikusak a gazdaságai beavatkozásra hajlamos, populista magyar kormány gazdaságpolitikai szándékaival kapcsolatban, ám a budapesti vezetők az utóbbi napokban a befektetők füleinek jobban csengő hangot ütöttek meg, ami arra utal, hogy óvatosabb lépésekre készülnek.

Mindezek alapján meglehetősen bizonytalanná váltak az európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) térség deviza- és a kötvénypiacai. Hosszabb távon az amerikai Fedben és a Bank of Japanban bízhatnak a befektetők. Az internetes portál elemzője úgy véli, hogy ez a két intézmény fokozni fogja monetáris enyhítési politikáját, ha a ciprusi helyzet romlása veszélyeztetni fogja céljaik elérését. A kockázatvállalási hajlandóság emiatt középtávon viszonylag erős maradhat a világban, így az EMEA térség befektetési eszközei is viszonylag jól teljesíthetnek az év hátra lévő részében.