Az Európai Bizottság déli szokásos sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint a Gazprom tevékenységére vonatkozó vizsgálat azt a nyolc - leginkább kelet-közép-európai uniós tagállamot érinti egyelőre, ahol a Gazprom jelenléte domináns, vagyis Lengyelországot, a Cseh Köztársaságot, Szlovákiát, Magyarországot, Bulgáriát, Észtországot, Litvániát és Lettországot. A Bizottság szóvivője ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a lista nem végleges, más országokkal kötött szerződéseket is érinthet a vizsgálat. A Gazprom még nem reagált az EU által indított vizsgálat tényére - mondta Antoine Colombani, a versenyjogi biztos szóvivője kérdésre válaszolva.

A szóvivő ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a vizsgálat nem kifejezetten a tagállamokra irányul, hanem az orosz olajipari cég piaci viselkedését helyezi középpontba.

Az EB honlapján kedden megjelent közlemény szerint három versenykorlátozásra utaló kérdésben vizsgálódnak. A gyanú szerint a Gazprom a tagállamokon át történő szabad gázszállítás akadályozásával feloszthatta a piacot a közép- és kelet-európai térségben. Ezen felül a társaság megakadályozhatta a gázellátás diverzifikálását és végül tisztességtelen árképzést kényszeríthetett a térségbeli ügyfelekre, az értékesített gáz árát a kőolajéhoz kötve.

Súlyos következmények jöhetnek

Súlyos következményei lehetnek a Gazprom ellen Brüsszelben indított versenyfelügyeleti vizsgálatnak - vélik a Kommerszant és a Vedomosztyi című orosz lapoknak nyilatkozó szakértők. Vitalij Krjucskov, az IFD Kapital elemzőjének véleményét szerdai számában közölte a tekintélyes politikai-gazdasági napilap. A szakértő szerint az Európai Bizottságnak sokkal nyomósabb érvei lehetnek a Gazprommal szemben, mint amelyeket kedden a nyilvánosság előtt bejelentettek. Hozzátette, hogy az állami gázóriás nyilvánvalóan uralkodó szerepet tölt be egyes piacokon. Ha a vádak bebizonyosodnak, az erősen megnehezíti majd az orosz gázmonopólium helyzetét a külpiacokon. A legfőbb probléma nem a büntetés kifizetése, hanem a további szerződéskötések alapjainak, például az árképzési és az elszámolási formulák teljes felülvizsgálatának lehetősége - állapította meg Krjucskov.

"Minden vád, amelyet az Európai Bizottság a Gapzromnak benyújtott politikai hátterű és erőltetett. Nevetséges azzal vádolni, hogy gátolja az egységes gázpiac kiépítését és a földgáz árát a kőolajéhoz köti"- nyilatkozta a Kommerszant FM rádió szerdai műsorának Konsztantyin Szimonov, az orosz Nemzeti Energiabiztonsági Alap igazgatója, aki szerint a földgáz árának a kőolajéhoz kötését maguk az európaiak találták ki. "Ami az egységes gázpiacot illeti, mi köze van a Gazpromnak ehhez? Tessék, építsenek gázvezetékeket, kössék össze a Balti-tengeri országokat az Európai Unióval, Nyugat-Európát Kelet-Európával. Talán Oroszországnak kell ezt elvégeznie?" - háborgott Szimonov.

A Vedomosztyi befolyásos orosz üzleti-politikai napilap emlékeztet arra, hogy Szergej Kudrjasov, a korábbi orosz energiaügyi miniszter márciusi jelentésében megállapította, hogy nagy a kockázat, mivel "a hosszú távú szerződésekben hatalmas áringadozások figyelhetőek meg, amelyeket nem mindig támasztják alá objektív piaci okok. Ez egyebek között megnöveli az európai versenyhatóságok vizsgálódásának kockázatát, mint azt a Gazprom és partnereinek európai irodáiban nemrég lefolytatott házkutatások bizonyították" - írta jelentésében a korábbi miniszter.