Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarország és Bulgária is azon országok közé tartozik, amelyeket meghívnak a Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök kezdeményezte Eurázsiai Unióba - nyilatkozták orosz politikusok és politológusok. Az új, gazdasági unió tervét Putyin októberben, az Ivesztyija című lapban fejtette ki. Ez a szervezet az Oroszország, Belarusz és Kazahsztán alkotta Közös Gazdasági Térségen alapulna, amely január 1 óta működik. Dmitrij Medvegyev államfő a napokban úgy nyilatkozott: nem kell különösebben sietni a szervezet létrehozásával, de 2015-re meg kellene alakítani.

Alekszej Orlov politológus egy a témáról rendezett kerekasztal-tanácskozáson a Kommerszant szerint úgy nyilatkozott, hogy az új gazdasági entitásnak nem szabad megállnia a volt szovjet köztársaságok határainál, hanem be kell vonnia olyan, "az orosz gazdasági érdekekkel lojális államokat", mint Magyarország, Finnország, Bulgária, Csehország, Vietnam, Kuba és Venezuela. Borisz Grizlov parlamenti elnök úgy számol, hogy az új gazdasági közösség 250 milliós piacot teremthet, amelynek az orosz lenne a közvetítő nyelve, és szuverén államok szövetségeként működne.

Nem a területek, hanem a népek egyesítése lenne a cél - mondta Dmitrij Rogozin NATO-nagykövet, akit az tett híressé, hogy 2008-ban úgy jellemezte Bulgáriát, mint az oroszok trójai falovát az Európai Unióban.

Valószínűleg elronthatta az álmodozók hangulatát Makszat Kunakov, a kirgiz parlamenti elnök tanácsadója, aki Putyinnak azt a kijelentését idézte, hogy "Aki nem sajnálja a Szovjetunió elmúlását, annak nincs szíve, de aki arról álmodik, hogy újraéleszti, annak nincs esze." Ennek ellenére Kunakov szerint aki kétségbe vonja, hogy létre fognak hozni egy új uniót, az ostoba.