Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az európai országok, köztük Németország, Lengyelország és Magyarország londoni nagykövetségein az egekbe ugrott az állampolgársági kérelmek száma a Brexit győzelmét hozó népszavazás után - jelentette a Financial Times (FT). Sok brit szeretné megőrizni a lehetőséget, hogy a kontinensen élhessen és dolgozhasson azt követően is, hogy hazája - egyelőre ismeretlen feltételekkel - elhajózik Európából.

Az EU és az új londoni kormány megállapodásától függően a szigetország lakói elveszthetik a jogukat arra, hogy szabadon mozogjanak az unió területén, amit valamelyik tagország állampolgárságának megszerzésével védhetnek ki.

Tízszeres ugrás

A német követségen a június 23-ai referendum óta tízszeresére ugrott azok száma, akik érdeklődnek az állampolgárság megszerzése iránt - tudta meg a képviselettől az FT. Naponta 200-250 brit hívja fel a nagykövetséget ez ügyben. A referendum előtt 20-25 ilyen témájú telefont kaptak. Az olasz képviseletre 500 kérdés érkezett e-mailben.

A magyar konzulátusra 150 érdeklődés futott be szemben a népszavazás előtti fél év 10 megkeresésével. A lengyel képviselet 350 hívást kapott állampolgársági ügyben, míg 2015-ben összesen csak 100 ilyen kérelmet kezeltek. A svéd migrációs hivatal a korábbi heti átlag 20 kérelem helyett 316-ot kapott a népszavazás óta eltelt két hétben.

Milyenek az esélyek?

A kérelmezőknek azzal kell számolniuk, hogy az európai államok a legkülönbözőbb feltételekhez kötik állampolgárságuk megadását. A német nagykövetségen például azt mondták az FT-nek, hogy legalább egy német szülőt kell felmutatnia ehhez a jelentkezőknek. Így nyilvánvaló, hogy az elmúlt napokban érdeklődők jelentős részének nincs esélye a sikerre.

Más országoknál jobbak a "süllyedő hajóról menekülési lehetőséget" keresők esélyei. Az ír és az olasz szabályok szerint például a kérelmezőnek elég azt bizonyítania, hogy legalább egy nagyszülője ír vagy olasz volt.

Sok olasz család menekült Nagy-Britanniába a második világháború alatt. Származásukat igyekeztek eltitkolni, csak angolul beszéltek és sokan még a nevüket is megváltoztatták - mondta Francesco Ruiz, a londoni követség szóvivője. Most úgy tűnik, sok brit felfedezi olasz gyökereit, jó részük biztos nem kért volna állampolgárságot, ha nem a Brexit győz június végén.

Különböző útlevelek

Bár az európai unió állampolgárai egyenrangúak, ezért a tagországok útlevele elvileg egyenértékű, valójában a német és a svéd papír éri a legtöbbet. Ezek kínálják ugyanis a legtöbb Európán kívüli országba a vízummentes beutazást. A román és bolgár állampolgárság ezért kevésbé előnyös.

Ennek ellenére a londoni bolgár követségen 15-en érdeklődtek az állampolgárság megszerzésének feltételei iránt június 23-a óta. Általában nem szoktunk ilyenfajta kéréseket kapni, így ez újdonság a számunkra - mondta az FT-nek a képviselet szóvivője.