A NATO-főtitkár délelőtt azt is jelezte, hogy a NATO kész katonákat küldeni Törökországba, hogy megvédje tagországát a déli irányból érő fenyegetések ellen.

A védelmi miniszterek ülésének eredményeiről tartott sajtótájékoztatóján a főtitkár elmondta: a Kelet-Európában már létező hat parancsnoki központ kiegészíteseként döntés született arról, hogy új parancsnoki és ellenőrzési struktúrákat hoznak létre Magyarországon és Szlovákiában.

A NATO kész katonákat küldeni Törökországba, hogy megvédje tagországát a déli irányból érő fenyegetések ellen - közölte Stoltenberg a katonai szövetség védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója előtt. Megerősítette, hogy két új, magyarországi és szlovákiai parancsnoki központ létrehozásáról hoznak döntést a miniszterek Brüsszelben.

A NATO kész és képes megvédeni minden tagországát - beleértve Törökországot - bármifajta fenyegetés ellen. A katonai szövetség már reagált is a fenyegetésre kapacitásának, csapásmérő képességének és készültségének fokozásával, hogy katonákat küldhessen déli szárnyára, így Törökországba is - mondta a főtitkár, aki szerint Oroszország szíriai légicsapásai és robotrepülőgépekkel végrehajtott támadásai "aggodalomra adnak okot".

Az új parancsnoki központok tervezési és koordinációs szerepet töltenek majd be katonai gyakorlatok során, illetve az újonnan felálló gyors beavatkozású erő esetleges bevetésekor.