Teixeira dos Santos hangsúlyozta: országa azonnal hozzáfog a pénzügyi kiigazítást és a gazdasági reformokat célzó megfelelő program kidolgozásához az EU-val és az IMF-fel együttműködve.

Hozzátette: a jelenlegi belpolitikai patthelyzetben az ügyvezető kormány vezette Portugália számára nem a legkedvezőbbek a feltételek, hogy segélycsomagról tárgyaljon és kötelezettséget vállaljon. Ugyanakkor ha minden politikai pártot bevonnak az egyeztetési folyamatba, akkor ez garanciát jelenthet arra, hogy képesek lesznek megbirkózni a kihívásokkal - nyilatkozott a tárcavezető újságíróknak az EU gazdasági és pénzügyminiszteri tanácsa (ECOFIN) gödöllői informális ülésének szünetében.

A hitelcsomag méretére vonatkozó kérdésekre válaszolva Teixeira dos Santos hangsúlyozta: a pénteken felmerült 80 milliárd eurós összeg csupán az Európai Bizottság (EB) első, közelítő becslése, amelyet a hamarosan meginduló egyeztetéseken kell majd pontosítani.

A gödöllői ülésen az ECOFIN és az euróövezeti tagországokat tömörítő eurócsoport (Eurogroup) felkérte az EB-t, az Európai Központi Bankot (EKB) és az IMF-et, hogy kezdjen konzultációkat a portugál hatóságokkal. Teixeira dos Santos szerint a munka május közepére érhet véget, a támogatási programot így már az Eurogroup május 16-i ülésén jóváhagyhatják.

Ugyancsak Gödöllőn Anders Borg svéd pénzügyminiszter újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy a szombatig tartó informális tanácskozás első napját szinte teljes egészében a portugál kérdésnek szentelték.

Az Írországnak nyújtott nemzetközi hitelprogrammal összefüggésben elmondta, hogy a szigetország kormánya a hitelesség és a bizalom helyreállítására törekszik a pénzügyi szektor nagyon alapos átvizsgálásával, és szerkezeti átalakítását célzó program kidolgozásával.

Hozzátette, hogy az ír bankokon végzett komoly terhelési próba nagyban segít a kormány hitelességének helyreállításában, és javít az ország tárgyalási pozícióján a hitelek kamatainak csökkentésére vonatkozóan.

Olli Rehn, az EB pénzügyi biztosa arról beszélt, hogy Európában a reálgazdaság felépülése már érezhető és folytatódik, önfenntartóvá kezd válni; az export mellett már a belső kereslet is táplálja. Ezáltal szilárdabb felépülésről lehet beszélni, amely viszont még egyenetlen.

Értékelése szerint az európai szuverén adósságpiac továbbra is feszült, ami gondot okoz a sérülékenyebb országok esetében. Ezt tükrözi a portugál helyzet - mondta Rehn. Hozzátette: az EU határozottan cselekszik azért, hogy feltételekhez kötött pénzügyi segítséget nyújtson az ibériai országnak.

A portugál segélycsomag mintegy kétharmadát az Európai Unió (EU), egyharmadát pedig a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vállalja - mondta Olli Rehn az EU gazdasági- és pénzügyminisztereinek informális ülése után. Portugália megsegítése a korábban bajba jutott országok megsegítésének "logikáját" követi, vagyis az EU és az IMF szorosan együttműködve, egyeztetve készíti elő a csomag részleteit - mondta az uniós biztos. A portugál segélycsomag az IMF jövő héten kezdődő közgyűlésén is napirendre kerül - közölte.