Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A holland belbiztonsági és igazságügyi minisztérium - Kijevben is ismertetett - közleményében azt írta, hogy a helyszínre tartó delegáció a térségben tapasztalt robbanások miatt, saját biztonsága érdekében visszafordult a kelet-ukrajnai Donyeckbe.

Sahtarszk városánál - ahol ágyúdörejeket halottak, és azt tapasztalták, hogy a lakosság autókon menekül a városból - az EBESZ-konvoj módosította az útvonalát. Torez közelébe érve arra a következtetésre jutottak, hogy nem biztonságos a továbbhaladásuk, ezért visszafordultak - mondta el a csoport egyik tagja.

Az egyik donyecki szakadár vezető hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a "népköztársaság" kész biztosítani minden feltételt a szakértők munkájához. Kijevet vádolta meg azzal, hogy "bizonyítékokat akar eltűntetni, és ezért akadályozza" a katasztrófa helyszínének megközelítését.

Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője hétfőn közölte kijevi sajtótájékoztatóján, hogy Donyeck megye keleti részén az ukrán katonák behatoltak Sahtarszk, Torez és Lutihine településekre, valamint elfoglalták Debalcevét.

Leszögezte ugyanakkor, hogy a fegyveres erők tartják magukat az államfő utasításához, így a maláj gép lezuhanásának helyszíne körüli negyven kilométeres körzetben nem folynak harci cselekmények. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az EBESZ szakértői már előző nap sem tudtak eljutni a katasztrófa helyszínére, állítása szerint a szeparatisták miatt.

A maláj légitársaság Boeing-777-es utasszállító repülőgépe július 17-én zuhant le oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló területen Donyeck megyében, a Toreztől nem messze fekvő Hrabove település közelében. A fedélzetén tartózkodó 298 személyből senki sem élte túl a katasztrófát.