A Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) helyi idő szerint hétfőn tette közzé honlapján közleményét, amely szerint szakértői a hét végén érkeztek Kijevbe. Az ICAO hangsúlyozza, hogy a katasztrófa kivizsgálása hosszadalmas folyamat, és minden érintett félnek együtt kell működnie a nemzetközi szakértőkkel, különösen fontos, hogy hozzáférést biztosítsanak minden bizonyítékhoz és a katasztrófával kapcsolatos adathoz.

Moszkva azt szerette volna elérni, hogy ne az ukrán hatóságok, hanem az ICAO vezesse a vizsgálatot. Petro Porosenko ukrán államfő azonban hétfőn bejelentette, hogy kész felajánlani az incidensben a legsúlyosabb veszteségeket elszenvedett Hollandiának az ügy felderítésének irányítását. Frans Timmermans holland külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén jelentette be, hogy elfogadta Porosenko javaslatát, így a vizsgálatot Hollandia fogja vezetni szorosan együttműködve az érintett országokkal, az ENSZ-el és ICAO szakértőivel.

A kelet-ukrajnai szakadárok egyik vezetője keddre virradóra átadta a malajziai szakértőknek a maláj utasszállító gép két feketedobozát, azzal a feltétellel, hogy az ICAO is megvizsgálja a repülési adatokat, illetve a pilóták és az irányító központ kommunikációját rögzítő berendezéseket.

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járata csütörtökön zuhant le a kelet-ukrajnai Donyeck megye szakadárok kezén lévő részében, a gépen tartózkodó 298 ember - közöttük 193 holland állampolgár - életét vesztette.

Kijev szerint a gépet feltehetően egy Buk típusú, Oroszországtól kapott légvédelmi rakétával találták el a kelet-ukrajnai Moszkva-barát szakadárok. Moszkva és a szakadárok tagadják, hogy közük lenne az esethez.

USA: nem igaz, amit Moszkva állít

A Pentagon szerint nem felel meg a valóságnak az a moszkvai állítás, hogy a Kelet-Ukrajnában lelőtt maláj utasszállító közelében egy ukrán harci gép, feltehetően egy Szu-25-ös vadászbombázó repült a katasztrófa idején. Ezt Eileen Lainez, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője közölte a Ria Novosztyi orosz hírügynökség érdeklődésére. Felhívta a figyelmüket Petro Porosenko ukrán államfő nyilatkozatára is, aki a CNN-en azt mondta, hogy ez nem igaz - idézte kedden Lainezt a hírügynökség.

Az orosz védelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy a lelőtt maláj utasszállító közelében, 3-5 kilométeres távolságra tőle egy ukrán harci gép - feltételezhetően egy SzU-25-ös vadászbombázó - repült: észlelték, ahogy a vadászgép a maláj utasszállító irányában emelkedik. Az orosz védelmi tárca magyarázatot követelt Kijevtől, és közölte, hogy az ezzel kapcsolatos dokumentumokat átadja nemzetközi szakértőknek.

Lainez nem részletezte, hogy az amerikai szakértők egyáltalán megvizsgálják-e az Oroszország által továbbított dokumentumokat vagy a nyilvánosság elé tárják-e saját bizonyítékaikat.

A SzU-25-ös rövid idő alatt elérheti a tízezer méteres magasságot, fegyverzetében általában megtalálhatók az R-60-as levegő-levegő rakéták, amelyek akár 12 kilométeres távolságról is leküzdhetik a megadott célpontot.