A két repülőgép, fedélzetükön 40 koporsóval, helyi idő szerint délután négy óra körül szállt le a légikikötőben, ahol a holland királyi pár, Mark Rutte holland miniszterelnök és a tragédia áldozatainak számos családtagja - összesen mintegy 1300 ember - várt érkezésükre. Jelen voltak mindazon államok képviselői, amelyeknek polgára a katasztrófa áldozatává vált.

A holland C-130-as repülőgép 16, míg az ausztrál légierő C-17-ese 24 holttestet szállított. A gépek landolása után a jelenlévők egy perc néma csönddel adóztak az áldozatok emlékének, majd gyászzene hangjai mellett katonák emelték ki a koporsókat.

Egy percre egész Hollandiában leállt az élet, minden munkahelyen némán tisztelegtek az elhunytak emléke előtt. Az amszterdami repülőtéren az áldozatokra emlékezve minden tevékenységet két percre felfüggesztettek 16 órától. Sem a földi kiszolgálás nem üzemelt két percen keresztül, sem fel- és leszállások nem voltak a schipoli légikikötőben. Erről az érintetteket hivatalos üzenetben (NOTAM-ban) értesítették a repülőtér üzemeltetői. A kormány közlése szerint péntekig a szerencsétlenség összes áldozatának a holttestét Hollandiába szállítják.

A koporsókat Eindhovenből a közeli Hilversum katonai laktanyájába szállították, ahol a holttestek egyértelmű azonosításának gyászos feladatát kell elvégezni. Mark Rutte miniszterelnök elmondta, hogy míg néhány holttest rögtön azonosítható, hetekbe, sőt akár hónapokba is telhet, míg teljesen végeznek a munkával.

A maláj légitársaság járatán utazók legtöbbje turista volt, de legkevesebb hatan egy ausztráliai AIDS-konferenciára tartottak. A tragédia nagyon megrázta a holland közvéleményt. A De Telegraaf című lap felmérése szerint az ország lakosságának 78 százaléka most már akkor is egyetértene a széles körben egyértelmű felelősnek tekintett Oroszország elleni büntető szankciókkal, ha azok valójában magának a holland gazdaságnak is kárára lennének.