Elvira Nabiullina, az orosz jegybank elnöke a VTB bank szervezte moszkvai befektetési fórumon határozottan elutasította, hogy bevezessék a tőkeáramlás ellenőrzését. Ezt Szergej Glazijev, Vlagyimir Putyin elnök tanácsadója javasolta - emlékeztetett az ITAR-TASZSZ.

A jegybankár szerint a tőke szabad áramlásának korlátozása évekkel vetné vissza Oroszországot, és az előző évek egyik legfontosabb eredményének nevezte az ellenőrzés megszüntetését. Mint mondta, megérti, hogy az üzleti világot aggasztja a külső piacokhoz való hozzájutás beszűkülése, a bankok és a vállalatok nehéz helyzetben vannak, de ezen nem segítene a tőkeáramlás akadályozása.

A jegybank vizsgálatot indít, hogy nem piaci manipuláció áll-e az álhír terjesztése mögött, hogy a bank ilyen lépésre készül, ami pánikot keltett a valutapiacon. Nabiullina nem zárta ki, hogy a korábban várt 90 milliárd dollárnál több hagyja el idén az országot, s közölte, hogy a korábban vártnál magasabb lesz az infláció, az év végére eléri a 8 százalékot.