A radikális baloldali politikai irányzatokat egyesítő - a kommunistákkal azonban fasírtban lévő - görög Sziriza párt 37 éves vezetője fiatalos optimizmussal kijelentette, hogy létre kíván hozni egy a megszorításokat elvető görög kormánykoalíciót - jelentette a BBC. Alekszisz Tsziprasz ma kaphatja meg az államfő felkérését a kormány megalakítására, miután a vasárnapi választásokon győztes Néppárt már hétfőn - bár három napja lett volna a próbálkozásra - kudarcot vallott.

Antonisz Szamarasz, a győztes párt elnöke sajnálkozását fejezte ki, hogy nem sikerült összehoznia a nemzeti megmentés kormányát. Mindent megetettek azért, hogy felsorakoztassák két céljuk - az euró megtartása és az EU-IMF segélycsomag újratárgyalása - mögé a szükséges többséget, de hiába. A többi párt vagy élből elutasította ajánlatukat vagy olyan feltételeket támasztott, amelyeket a többiek nem fogadtak el.

Mindent bele

Triszpasz csütörtökig próbálkozhat, ígérete szerint elsősorban a szép számban a parlamentbe került baloldali erőket igyekszik összegyúrni egy megszorításellenes koalícióba. Ehhez feltétlenül szüksége volna az EU-IMF támogatást tető alá hozó Paszok részvételére. Akkor sem lennének azonban sokkal beljebb, ha valahogy meg tudnának egyezni.

A görög választási törvény a kormányzóképesség érdekében plusz 50 képviselői helyet ad a győztesnek, így az Új Demokrácia 19 százalékos szavazati arányával 108 képviselőt küldhet a 300 fős törvényhozásba. A két legnagyobb baloldali erőnek viszont összesen 30 százalékos szavazati arányuknál kisebb súlyuk, 93 képviselőjük van. Ezért még a kommunisták és a Demokratikus Baloldal 26, illetve 19 képviselőjével sem lenne többségük.

Kutya-macska koalíció

Elvileg a porondon van még a Független Görögök formáció, 10,6 százalékos szavazati aránnyal, 33 képviselővel, azonban ez már egyszer szembefordult a Paszokkal és az Új Demokráciával. Ezt a pártot az utóbbiból kivált politikusok alapították, akik ellenezték a második EU-IMF megállapodást tető alá hozó, a két nagy párt támogatását élvező technokrata kormány megalakítását.

Kicsit álmodozhat még Evangelosz Venizelosz, a Paszok vezére is, ugyanis Tsziprasz várható sikertelensége után a választás harmadik helyezettjeként még ő is kap egy esélyt a kormányalakításra. Venizelosz, aki pénzügyminiszterként az egyik főszereplője volt a csomag kidolgozásának, kijelentette, hogy a Sziriza nélkül nem lehet koalíciót alakítani, mert a görögök akaratát tükröző kormányra van szükség.

Szerinte a közös nevező az euró megtartása lehet. Ez érdekes felvetés annak tükrében, hogy Brüsszel és Berlin tegnap világossá tette: Athén csak a támogatás feltételeinek betartásával kaphatja meg az államcsőd elkerüléséhez nélkülözhetetnel nemzetközi segítséget.