Az ágazat teljesítménymutatója (beszerzési menedzser index) 48,4 pont lett az áprilisi 49,3 pont után - közölte a felmérést gondozó HSBC bankcsoport és a Markit Economics piackutató intézet pénteken. A mutató 50 pont fölött javulást, 50 ponton stagnálást, 50 pont alatt romlást jelez, mindig az előző hónaphoz viszonyítva.

Az átfogó jelzőszám hetedik hónapja jelezte a feldolgozóipar teljesítményének csökkenését Kínában. Az HSBC-Markit Economics felméréseiben az idei első negyedév a legrosszabb volt a kínai feldolgozóipar számára 2009 első negyede óta. A Markit Economics szerint a feldolgozóipar lanyhulása legfeljebb évi 8 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít Kínában.

Tavaly a kínai hazai össztermék (GDP) 9,2 százalékkal volt nagyobb a 2010-esnél. Az idei az első negyedévben a kínai GDP 8,1 százalékkal nőtt éves szinten, miután a tavalyi utolsó negyedévben még 8,9 százalékkal bővült a gazdaság. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) most 8,2 százalékos GDP-növekedést jósol Kínának az idei évre a szeptemberben várt 9,0 százalék helyett. Tavaly júniusban még 9,6 százalékot jelzett. A jövő évi előrejelzését 8,8 százalékra vitte le 9,5 százalékról.

Kína gazdasági növekedése tíz éve nem volt évi 9 százalék alatt.