A nyomópapír áránál is kevesebbet ér a belarusz rubel a minszki Telegraf számításai szerint. A legkisebb értékű bankjegyből 9 fér el egy közönséges A4-es papíron, ami közel 67 százalékkal kerül többe, mint amennyit a rá nyomtatott bankók érnek. Augusztusban éves összevetésben 53,6 százalékos volt a pénzromlás mértéke, az előző hónaphoz viszonyítva 8,9 százalékot ment fel a fogyasztói árindex. Szeptemberben az infláció túllépte a 80 százalékot, ezzel a Világbank adatai szerint 20 éves rekordot állított fel. Szeptember közepére a belarusz átlagbér 135 dollárral csökkent - 350-ről 215 dollárra.

A folyamat pedig nem áll meg, sőt gyorsulni látszik. A hivatalból optimista gazdasági minisztérium a Telegraf értesülése szerint az év végére 100 százalékos inflációt prognosztizál. Október 1-el - csupán két héttel az előző után - már az idei nyolcadik benzinár-emelésre került sor. Ugyanakkor emelkedtek a közüzemi díjak - a villanyáramé például 15 százalékkal. A külföldi cigaretták fajtától függően 8-38 százalékkal drágultak.

Az államadósság augusztus végéig 96,6 százalékkal, majd szeptemberben további 6,7 százalékkal nőtt, s elérte a 14,75 milliárd dollárt, ebből 12,01 milliárd volt a küladósság, ami 15 százalékkal több a megengedettnél. Vlagyimir Amarin pénzügyminiszter-helyettes szerint ez nem igaz. Ugyan az államadósság biztonsági határát a GDP 45 százalékában határozták meg, de ez két részből tevődik össze: a GDP 20 százalékáig mehet el a belföldi, és 25 százalékáig a külföldi adósság, január 1-én pedig csak 18, illetve 19,6 százalék volt ezek aránya. Azonban mint a lap rámutat, augusztus végére a bruttó hazai termék 30,37 milliárd dollárra növekedése ellenére a teljes adósságállomány elérte annak 48,6 százalékát: a küladósságé a GDP 39,55, a belső adósságé annak 9,02 százalékát.

A tomboló válság közepette Alekszandr Lukasenko elnök nem enged abból a politikájából, amely évtizedek óta biztosította hatalmát. Bejelentette, hogy még ebben a hónapban emelik a közalkalmazottak, így az orvosok, tanárok és a katonák fizetését - az orvosokét 25 százalékkal. Az orvosok havi átlagfizetése jelenleg 330, a nővéreké 200 dollárnak felel meg.