A 2016-2025-ös orosz űrprogram költségvetését drasztikusan, több mint 800 milliárd rubellel (15 milliárd dollár) csökkentik, 2000 milliárd rubelre (37 milliárd dollár). A hírt a Roszkozmosz űrhivatal vezetője, Igor Komarov közölte a sajtóval.

A döntést a Szputnyik hírügynökség beszámolója szerint a gazdasági helyzettel, a rubel árfolyamának alakulásával és az inflációval magyarázta. Ezek nem éppen az utóbbi napok fejleményei, és április 15-dikén a Roszkozmosz tudományos és műszaki tanácsának vezetője, Jurij Koptyev még úgy nyilatkozott, hogy a 37 milliárd dollár a minimum, amire szükség van az űrprogram végrehajtásához.

A költségvetés megnyirbálásának első áldozata egy új szupernehéz rakéta kifejlesztése, aminek a teljes kö1tségét 11,5 milliárd dollárra becsülték. Ehelyett az Angara-A5 típusú nehéz hordozó rakétát fejlesztik tovább, hogy alkalmas legyen rendkívüli terhek űrbe juttatására.

Ugyancsak feladnak egy ugyan titkosnak nem mondható, de eddig nem reklámozott tervet, hogy megawattos teljesítményű nukleáris rakétamotort fejlesszenek ki, aminek a nagy távolságú űrutazások esetén lett volna meghatározó szerepe. A Roszkozmosz és a világhírű orosz tudós, Keldis akadémikus nevét viselő kutató központ pedig már vagy 20 milliárd rubelt költött a projektre - írta a TASZSZ.