Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság szerdai cikkének száma

A Nyugat- és Észak-Európát sújtó szárazságnak még csak a széle érte el Közép- és Kelet-Európa egy részét, bár Lengyelországban már egy hete aszályriadó van érvényben. Az illetékes intézet, az IUNG jelentése szerint jelenleg a falvak 37,3 százalékában van szárazság, az ország mezőgazdasági területének 21,7 százalékán, ami a gabonán kívül elsősorban a gyümölcsösöket sújtja. Közel két hónapja nem volt komolyabb eső és már 203 erdőtüzet jelentettek − tavaly egész évben összesen 230 volt. A tengermelléken a csapadék mennyisége az átlagosnak a fele volt − írta a Gazeta Wybocza szczecini kiadása.

Oroszországban, ahol tavaly az aszály és a tűzvészek miatt 37 százalékkal csökkent a learatott gabona mennyisége, idén annyival jobbnak látszik már a helyzet, hogy Vlagyimir Putyin miniszterelnök elrendelte a tavaly augusztus óta érvényben levő gabonaexport-tilalom feloldását július 1-jével. A világ második-harmadik legnagyobb gabonatermelője 2009-ben 97 millió tonnás termésének negyedét exportálta, de a 2010-es termés csak 60,9 millió tonna volt, ezért a kormány leállíttatta a kivitelt. Emiatt viszont jelentős tartalékok gyűltek fel, amelyek tönkremehetnek, ha nem indítják újra az exportot, mivel idén 85-90 millió tonnás termésre számítanak.

Az erdőtüzek azonban vadul pusztítanak. A RIA Novosztyi jelentése szerint eddig idén több mint 12 100-at jelentettek 752 500 hektár területen, ami több mint háromszorosa a katasztrofális tavalyinak, de a mostaniak még nem követeltek halálos áldozatokat és településeket se kellett kiüríteni. Arkagyij Zlocsevszkij, az orosz gabonaszövetség elnöke úgy nyilatkozott, hogy ha az idei termés a várt mértékű lesz, akkor 20 millió tonnát exportálhatnak, és 17 millió tonna maradhat tartaléknak. Az ukrán kormány is jó gabonatermésre számít, ami a mezőgazdasági minisztérium szerint meghaladhatja a 45 millió tonnát − közölte az Interfax-Ukraine.