Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nyugati titkosszolgálatok jó ideje tudják, hogy Vlagymir Putyin - az orosz titkosszolgálaton keresztül - jelentős szélsőjobboldali erőket támogat Európában, hasonlóan ahhoz, hogy a néhai szovjet KGB szélsőbaloldali csoportokat pénzelt. Az elmúlt napokban az azonban ennél okosabbal lettünk - véli John R. Schindler biztonságpolitikai szakértő, az amerikai nemzetbiztonsági hivatal (NSA) volt elemzője.

A bőnyi rendőrgyilkosság megmutatta, hogy nem pusztán ideológiai váltás történt balról jobbra, hanem a Kreml militáns radikálisokat támogat, akik osztoznak a putyinizmus nacionalista, tradicionalista világnézetében. Erre figyelmeztet az elemző szerint a bőnyi gyilkosság, amelyben egy ismert szélsőséges jobboldali aktivista lőtt le egy rendőrt.

Honnan vannak a fegyverek?

Schindler ezután igyekszik bemutatni a házához érkező rendőrökre fegyverrel támadó, 76 éves Győrkös István orosz kapcsolatait. Megjegyzi, hogy szemben az USA-val Magyarországon rendkívül ritka, hogy rendőrökre fegyverrel támadjanak. Az első kérdés mindjárt az: honnan szerezte be Győrkös az illegálisan a birtokában lévő fegyvereket, köztük katonai szintű eszközöket?

Honnan vannak a fotók?

A nyíltan zsidó- és romaellenes szélsőjobboldali férfi már tavaly felhívta magára a magyar kémelhárítás figyelmét, amikor fotókat publikált az interneten olyan magyar fegyverekről - köztük egy T-72-es tankról -, amelyeket állítólag Magyarország az Oroszországgal konfliktusba keveredett Ukrajnának szállított.

Győrkös azt állította, hogy a fotókat internetes site-jának egyik olvasójától kapta. A Kreml tiltakozott, a magyar hatóságok azonban úgy gondolták, hogy fedőakcióról van szó.

A képeket valójában a GRU, az orosz titkosszolgálat állította elő azzal a céllal, hogy azzal vádolhassanak egy NATO-tagországot, hogy beavatkozik az ukrajnai konfliktusba. (A Nyugat éppen azzal vádolja Moszkvát, hogy fegyverekkel és katonákkal is támogatja az orosz szeparatistákat.)

Honnan jöttek az emberek?

Még zűrösebb körülmény az ügyben, hogy az idős náci katonai játékain olyan orosz "diplomaták" vettek részt, akik a budapesti hatóságok szerint valójában a GRU ügynökei. Ezért aztán a rendőrgyilkossággal összefüggő vizsgálatnak fényt kellene derítenie arra is, hogy mit kerestek az orosz kémek a magyarországi faluban - figyelmeztet az amerikai szakértő.

A bőnyi tragédia megmutatta, hogy Moszkva alattomos befolyása Magyarországon olyan erőszakos személyekig és csoportokig is elér, amelyek fenyegetik Európa biztonságát és békéjét. Biztosak lehetünk benne, hogy Győrkös nem az egyetlen militáns jobboldali a nyugati világban, aki Oroszország titkos támogatását élvezi.

Ezért minden NATO-tagállamnak fel kell térképeznie azokat a radikálisait, akik illegális GRU- és más orosz titkosszolgálati kapcsolatokkal rendelkeznek!