Viszonylag jól tartják magukat a kelet-közép-európai uniós tagországok a romló gazdasági környezetben - derül ki GDP-adataikból. A Bloombergnek nyilatkozó elemzők arra számítottak, hogy a régió fő exportpiaca, az eurózóna gyengélkedése, továbbá a bankok finanszírozási problémái lejtőre küldik a térség gazdaságait.

Ezzel szemben Szlovákia, Lengyelország és Románia a vártnál jobb gazdasági növekedést könyvelt el 2011-ben, Bulgária negyedik negyedéves adata éppen hogy csak elmaradt a július-szeptemberitől, egyedül a talán leginkább integrált iparral rendelkező Csehországból érkezett hír egyértelmű lassulásról.

A szakértők úgy vélték, hogy az európai válságkezelés viharos év végi fejleményei miatt megnőhetett a befektetők tartózkodása a régió országaitól, miközben az Európai Központi Bank decemberi tőkeinjekciója javíthatta ugyan a bankok pénzügyi helyzetét, de későn érkezhetett az utolsó negyedév mutatóinak javításához. A régió országainak legnagyobb gondja az lehet, hogy növekedése elmarad az ázsiai és a latin-amerikai feltörekvő országokétól, amelyekkel a világ exportpiacaiért versenyez.

Bezzeg a csehek és a szlovákok

Csehországban 0,3 százalékkal zsugorodott a gazdaság a negyedik negyedéven július-szeptemberhez képest - derült ki a prágai statisztikai hivatal szezonálisan kiigazított adataiból. Éves összehasonlításban még 0,5 százalékkal nőtt a GDP, ami elmarad az elemzők 0,7 százalékos várakozásától. Az elmúlt év egészében 1,7 százalékkal bővült a cseh gazdaság, ami szokás szerint a feldolgozóipar jó teljesítményének köszönhető.A Komercní Banka prognózisa szerint az idei év első három hónapja 0,2 százalékos negyedéves visszaesést hozhat, amit stagnálás követhet április és június között.

A szlovák gazdaság alaposan rácáfolt a piac 2,1 százalékos növekedési előrejelzésére: a pozsonyi statisztikai hivatal adatai szerint éves összehasonlításban a negyedik negyedévben 3,4 százalékkal bővült a GDP. Ez meghaladja a harmadik negyedéves három százalékot is. A szlovák pénzügyminiszter ennek ellenére arra számít, hogy az európai exportpiacok gyengélkedése miatt 2012-t 1,1 százalékos bővüléssel zárhatja az ország.

Bezzeg a lengyelek

A lengyel statisztikai hivatal január végén közzétett adatai szerint a régió legnagyobb gazdaság 4,3 százalékkal növekedett 2011-ben, ami 2008 óta a legjobb adat és meghaladja a Bloomberg 4,2 százalékos elemzői konszenzusát. Hozzájárult a sikerhez, hogy a zloty több mint 11 százalékkal gyengült az euróhoz képest 2011-ben, ami segítette az exportot. Marek Belka, a varsói jegybank elnöke három százalék feletti GDP-bővülést vár 2012-re.

Bezzeg a románok és a bolgárok

Romániában 2,5 százalékos éves növekedést jegyeztek fel a statisztikusok 2011-ben, de az utolsó két negyedévben már lassult a tempó. A kormány 1,5 százalékos tervét ennek ellenére sikerült túlteljesíteni. A bolgár GDP 1,5 százalékkal bővült a negyedik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, ami némi gyengülés a harmadik negyedéves 1,6 százalékhoz képest. A bolgár lakosság fogyasztása csökkentésével és megtakarításai növelésével reagál a nehezebbé vált gazdasági helyzetre.

 

GDP-növekedés (százalék)
2011/2010
Csehország1,7
Lengyelország4,3
Szlovákia3,4*
Románia2,5
Bulgária1,9**
*a pozsonyi jegybank becslése
**az IMF becslése
Forrás: Napi-gyűjtés