Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Spanyolország támogatja az eurózóna bank- és költségvetési unióját, de azonnali intézkedésekre is szükség van, hogy az ingatag gazdaságok refinanszírozni tudják adósságukat - mondta szerdán a spanyol parlamentben Mariano Rajoy miniszterelnök. "Nem tudjuk túl soká finanszírozni magunkat a jelenlegi árakon" - jelentette ki Rajoy, aki a csütörtökön kezdődő uniós csúcs előtt tájékoztatta a képviselőket.

Spanyolország támogatja, hogy jöjjön létre bank- és költségvetési unió az eurózónában, de "van ennél sürgősebb dolog is, mégpedig a finanszírozás biztosítása" - hangsúlyozta. Ezért Madrid olyan intézkedéseket fog javasolni a pénzpiacok stabilizálására, "amelyek a most rendelkezésre álló eszközökkel is megvalósíthatók" - tette hozzá.

A 10 év futamidejű spanyol államkötvény hozama 6,81 százalék volt szerda délelőtt, 3 bázisponttal alacsonyabb a keddinél, de 500 bázisponttal magasabb a hasonló német kötvényénél.

A gazdaság helyzete tovább romlik, a GDP csökkenésének üteme a második negyedévben felgyorsul - írja a spanyol központi bank szerdán közzétett havi kiadványában, de előrejelzést nem közöl. Az első negyedévben 0,3 százalékkal zsugorodott a belföldi össztermék és ezzel a spanyol gazdaság három éve először süllyedt recesszióba.