Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hivatalos adatok szerint közel ötmillió román vendégmunkás dolgozik külföldön - írta a Maszol.ro.

A külföldi helyi hatóságok - és így a romániai illetékes szervek - által nyilvántartott románok száma 3,8 millió, emellett pedig további 1,1 millióra tehető azoknak a száma, akik külföldön élnek, de nem szerepelnek az érintett országok nyilvántartásában, részben azért, mert kettős állampolgárok, részben pedig mert nem jelentkeztek be az illetékes helyi hatóságoknál.

A romániai vendégmunkások számára a "slágerország" természetesen Olaszország, Spanyolország és az Egyesült Államok, de sokan vannak Németországban, Angliában, a skandináv országokban is.

Olaszországban 1 043 338 román él a hivatalos adatok szerint, a proft.ro szerint viszont az ott letelepedett románok száma megközelíti az 1,3 milliót. Spanyolországban csaknem 800 ezer román van hivatalosan bejelentve, a valóság ennél 100 ezerrel nagyobb. A harmadik helyet az Egyesült Államok foglalja el, csaknem 600 ezer románnal, tényleges számuk azonban 650 ezerre tehető. Németország alig több, mint 350 ezer román állampolgárral lecsúszott a dobogóról - igaz, a proft.ro szerint voltaképpen 450 ezerre tehető az ott élő románok száma.

Sok román telepedett le Izraelben is: hivatalosan 220 ezer román él ott, ez viszont csupán a jéghegy csúcsa, mivel a lap szerint legalább további 300 ezer román állampolgár telepedett le a zsidó államban. Nagy-Britanniában 158 ezer románt regisztráltak, pontos számokról azonban a londoni román nagykövetségnek nincsenek adatai. Ez a helyzet Ausztria esetében is, ahol hivatalosan 106 ezer román él - nem hivatalosan nyilván ennél jóval többen.

A hivatalosan Magyarországon élő román állampolgárok száma viszonylag csekély, nem éri el a 88 ezret sem. Becslések szerint azonban legkevesebb 250 ezren vannak.
A külföldön dolgozó vendégmunkások statisztikailag igen jó tesznek Romániának, hiszen csökkentik a romániai munkanélküliség rátáját. Emellett továbbra is jelentős valutaösszegeket küldenek a Romániában maradt családtagjaikhoz - bár ezek a válság éveiben jelentősen lecsökkentek.

A legfrissebb kimutatások szerint az Olaszországban dolgozó vendégmunkások küldték haza a legtöbb pénzt, 925 millió eurót. A Németországból 595 millió eurót utalták át Romániába, a harmadik helyen az Egyesült Államok áll, 460 millió euróval.

Spanyolországból - ahol pedig a legtöbb román vendégmunkás dolgozik - mindössze 393 millió euró érkezett. 252 millió euróval Svájc megelőzi a 250 millió eurós Franciaországot és a 224 milliós Nagy-Britanniát. Magyarországról is tisztességes összeget, 128 millió eurót küldtek haza a romániai vendégmunkások, de Ausztria is 100 millión felül "teljesített": innen 111 millió euró érkezett a vendégmunkások családjaihoz.

A megélhetést keresve olyan távoli országokba is elmennek a ha kalandra nem is, de a pénzre vágyó románok, mint Kuvait, ahol 700-an, vagy Omanba, ahol 400-an élnek. Malajziát 68-an, Sri Lankát 25-en, Costa Ricát és Sierra Leonét 10-10 választotta. A csúcstartók Mongólia és Macedónia, ahol 1-1 román vállalt munkát.