Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magánszemélyek naponta legfeljebb 3 ezer hrivnya (hivatalos árfolyamon átszámítva mintegy 120 dollár) értékben vásárolhatnak devizát. Ugyancsak július 3-áig napi legfeljebb 150 ezer hrivnya (6 ezer dollár) értékben utalhatnak át ukrán állampolgárok devizát külföldre.

A jegybank azt is bejelentette, hogy az exportálóknak a továbbiakban is kötelezően fel kell ajánlaniuk megvásárlásra az államnak devizabevételeik 75 százalékát. Ebben az esetben a jegybank nem közölte, hogy a most meghosszabbított intézkedés meddig marad érvényben.

Nicholas Burge, az EU kijevi képviselete kereskedelmi-gazdasági szekciójának vezetője kedden azt mondta, hogy Ukrajna arany- és devizatartaléka a harmada a biztonságosnak tartott szintnek, a 6 milliárd dollár ugyanis csupán egyhavi importot fedez.

Ukrajna arany- és devizatartaléka a múlt év elején 20,416 milliárd dollárt, a múlt év végén már csak 7,533 milliárd dollárt tett ki, míg idén február elsején 6,42 milliárd dollár volt. Ez azóta 6 milliárd dollár alá csökkent.

Az ukrán parlament hétfőn kiigazítást hajtott végre az idei költségvetésben a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött hitelmegállapodás feltételeként. Az IMF 17,5 milliárd dollár kölcsönt folyósít Ukrajnának két év alatt. A nemzetközi pénzintézet igazgatótanácsa március 11-én vitatja meg a támogatás kérdését és ha zöld jelzést kap a terv, azonnal átutalják Ukrajnának az első részletet, ami meghaladhatja a 10 milliárd dollárt.