Orosz sajtóbeszámolók szerint a döntés nem okozott meglepetést, elemzők egybehangzóan a kamat szinten tartására számítottak, miután júniusban közel egy év óta először csökkentette az alapkamatot az orosz jegybank.

Monetáris politikájának további lazítása előtt az igazgatótanács nagyobb bizonyosságot akar szerezni arról, hogy lassul a pénzromlás üteme. A pénteki tanácskozás után kiadott nyilatkozatában a testület úgy fogalmazott, hogy az inflációs kockázatok, valamint az infláció csökkenése és az előrejelzés közötti egybeesés fényében fontolóra veszi majd az újabb kamatcsökkentés eshetőségét.

Az infláció dinamikája és a gazdaság élénkülése nagyjából egybeesik a jegybank alapforgatókönyvében szereplő feltételezésekkel, de az inflációs várakozások csökkenése megtorpant. A pénteki kamatdöntés és a mérsékelten szigorú monetáris politika fenntartása hozzájárul az inflációs cél eléréséhez - mutatott rá az igazgatótanács.

Júliusban 7,2 százalékos volt az éves infláció, jóval kisebb az egy évvel korábbi 16 százaléknál. A jegybank előrejelzése szerint jövő év júliusára 5 százalékra csökken a 12 hónapra visszatekintő infláció, és decemberre érik el a 4 százalékos célt. A mély recesszió után a gazdaság az idei második fél évben már bővülést mutathat negyedéves összehasonlításban.

Következő kamatdöntő tanácskozását szeptember 16-án tartja a jegybank.

Oroszország központi bankja 2014. december 16-án, a pénzügyi válság kellős közepén emelte váratlanul 17 százalékra a korábbi 10,5 százalékról az alapkamatot, hogy így próbálja megvédeni a rubel árfolyamát és megfékezni az inflációt. Miután 2015 elején bizonyos mértékben stabilizálódott a rubel árfolyama, a jegybank elkezdte fokozatosan csökkenteni az alapkamatot.