Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök rendelettel módosította a Moszkvát szankciókkal sújtó országokból származó élelmiszerek tilalmi listáját. Ennek alapján ismét engedélyezik több árucikk behozatalát, és egy kiskaput is nyitottak. Így a Belaruszba exportált nyugati élelmiszereket, amennyiben azokat ott dolgozzák fel, szabad Oroszországba importálni. Ezzel tulajdonképpen jóváhagyták azt a már megkezdett belarusz gyakorlatát, hogy a nyugati importcikkeket egyszerűen átcsomagolták és így szállították a szomszédnak - írták meg lengyel lapok. Hasonló problémája van Moszkvának Kazahsztánnal is, amellyel a fehéroroszokkal együtt vámunióban van, és Minszkhez hasonlóan nem csatlakozott az orosz embargóhoz, s folytatja a nyugati importot. Nekik annál kevésbé vághatnak vissza az oroszok, mert nagymértékben éppen rájuk számítanak a kieső élelmiszer-behozatal pótlásában.

A kerülő útra se lesz azonban tovább szükség számos terméknél, amelyek lekerültek a listáról. Ezek között van a vetőburgonya, különféle vetőmagvak, étrend-kiegészítők és vitaminok, ízesítők és aromák, fehérje-koncentrátumok, élelmiszer-adalékok, laktóz mentes tejtermékek, de olyan fontos népélelmezési cikkek is, mint a lazac és a pisztráng, amelyek szükségletének csak 5 százalékát tudja kielégíteni a hazai halászat.

Az orosz médiajelentések szerint az enyhítésben szerepe volt az egészségügy-minisztérium ilyen irányú kérésének, hogy behozhassanak egyes, Oroszországban csak receptre kapható vitaminokat, illetve a cukorbetegek diétájához szükséges termékeket.