Luis de Guindos (képünkön jobbra) egy Barcelonában tartott gazdasági konferencián úgy fogalmazott, hogy ha Görögország júniusig nem tud forrásokhoz jutni a piacokon, ami több mint valószínű, az euróövezeti tagállamoknak új megállapodást kell kötnie vele. "Hívhatjuk azt megállapodásnak, paktumnak, programnak" - mondta a miniszter, aki szerint "mint mindig, feltételekhez kötött hitelvonalról lesz szó".

A spanyol gazdasági miniszter már hétfőn vihart kavart azzal a kijelentésével, amellyel értésre adta, hogy Európában tárgyalások folynak egy harmadik görög mentőcsomagról, amelynek értéke 30 és 50 milliárd euró között mozoghat. Mindazonáltal az Európai Bizottság és az eurócsoport is jelezte kedden, hogy jelenleg nem tárgyalnak egy harmadik segélycsomagról.

Athén euróövezeti partnerei a múlt héten egyeztek bele, hogy négy hónappal meghosszabbítsák a Görögországot támogató segélyprogramot, ám a görögök egy fillért sem kapnak áprilisig, amíg a hitelezők nem értékelik az Alekszisz Ciprasz vezette kormány által ígért reformok alakulását.

Görögország 2010 óta két mentőcsomag keretében 240 milliárd eurós támogatásban részesült az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap forrásaiból, cserébe súlyos megszorításokat és reformokat kellett végrehajtania.

Ciprasz a múlt héten pénteken tagadta, hogy országa harmadik nemzetközi mentőcsomagért folyamodna, miután lejár a jelenleg futó hitelprogram négy hónapos meghosszabbítása.