Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSB) házkutatást tartott annak a vállalatnak az irodáiban, amely nemrégiben átvette a szentpétervári futballstadion építését - jelentette a Moscow Times. A létesítmény a 2018-as oroszországi foci-világbajnokság egyik helyszíne lesz.

Szemtanúk szerint 10-12 hatósági ember rontott be a Metrostroy vállalat szentpétervári helyiségeibe szerda délelőtt. Az irányt hezitálás nélkül a cég igazgatójának irodája felé vették. Az ügy külön érdekessége, hogy a Metrostroy néhány augusztusban, tehát hete vette át a stadionprojektet a korábbi beruházótól.

Tipikus botrányok

A 69 ezer ember befogadására képes Zenit Arena építése magán viseli a nagyberuházások, különösen a sportberuházások ismert betegségeit. A kivitelezés a 2007-es indulás óta finanszírozási nehézségekkel küszködik, a határidőket tologatják. A jelenlegi költségvetés 39,2 milliárd rubellel számol (605 millió dollár, azaz 169,4 milliárd forint - összehasonlításképpen a Puskás Ferenc stadion újjáépítése 100 milliárd forintba kerül), ami ötször nagyobb az eredeti becsléseknél.

A hatóságok azért döntöttek a beruházó cseréje mellett, mert megelégelték a projekt végrehajtásának lomha végrehajtását és a munka rossz minőségét. A stadionnak az év vége előtt el kellene készülnie, hogy jövő júniusban otthont adhasson a konföderációs kupa egyes meccseinek. Ez a torna lenne a 2018-as világbajnokság főpróbája.

No problem!

Vitalij Mutko sportminiszter a múlt hónapban - a beruházó cseréje és az új építőcég irodáinak felforgatása előtt - kijelentette, hogy a létesítmény 85-86 százalékban kész. (Fontos a pontosság, nem 70-80 vagy 80-90 százalékban.) Azt kizártnak minősítette, hogy a stadion ne legyen kész időben.

A Metrostry igazgatója Vagyim Alekszandrov kedden még meginvitálta a város lakóit, hogy segítsenek befejezni az aréna építését. Nosztalgikus hangulatban emlékezett meg a szovjet időkről, amikkor ezek a dolgok így mentek - talán a kommunista szombatok ingyenmunkájára célozhatott.

Felejtsék el!

A lakosság mozgósítása azonban egyelőre a lelkesítő szavak ellenére nem járt sikerrel ezért bepróbálkoztak a hadseregnél. Szentpétervár polgármester-helyettese, Igor Albin a légi deszantos alakulat (VDV) parancsnokságát kérte meg, hogy vezényelje ki a katonákat az építkezésre, azonban kosarat kapott.

Az elitalakulat parancsnoka előbb kapcsolatba lépett főnökével, majd azt a választ adta, hogy nincs idejük efféle társadalmi munkára. Még abban arra sincs, hogy ilyen fontos építkezésben részt vegyenek, mint a stadion befejezése.