Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Alig száradt meg a tinta Emmanuel Macron francia államfő reformtervein, amelyek alapján szorosabbra fűznék az eurót használó uniós tagállamok integrációját, máris megérkeztek az első alternatív javaslatok Németországból - írja a Financial Times. A berlini pénzügyi vezetés olyan szabályokat javasol a financiális bajba kerülő tagállamok adósságának kezelésére, amelyek Párizs szerint meggyengíthetik a befektetők bizalmát a közös európai valuta iránt.

Macron ambiciózus elképzelései közé tartozik, hogy az eurózónának jelentős közös költségvetéssel és közös pénzügyminiszterrel kellene rendelkeznie. Angela Merkel német kancellár a múlt havi németországi parlamenti választások után óvatosan fogalmazott: jó kiindulási alapnak minősítette francia kollégája előterjesztéseit.

Jönnek a részletek

Az ördög persze megint a részletekben rejlik - jelen esetben a két fél pénzügyi gondolkodásának eltérése -, ahogy az a német pénzügyminisztérium előterjesztéséből kiderül. A dokumentumot az eurózóna pénzügyminisztereinek (eurócsoport) hét eleji tanácskozása előtt köröztették. Fő témája az volt, milyen szabályok szerint állítsák talpra azokat az eurótagállamokat, amelyek a jövőben adósságválságba kerülnek.

Berlinben úgy gondolják, minden ilyen esetben kötelezni kell a felbukott ország kormányát, hogy ütemezze át országa államadósságát, mégpedig oly módon, hogy a kötvényeket kezükben tartó magánhitelezőket (bankokat, befektetési alapokat) rábírják követeléseik egy részének elengedésére. Ez lenne a feltétele annak, hogy az eurózóna közös pénzügyi biztonsági alapjából (Európai Stabilitási Mechanizmus, ESM) hitelt (mentőcsomagot) kapjanak.

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter azt mondta újságíróknak, hogy a párizsi vezetés szerint ez visszatartaná a befektetőket az eurótagállamok kötvényeinek vásárlásától. A veszteség nagyobb kockázata miatt magasabb hozam formájában többet kérnének a kölcsön adott pénzükért. Egy ilyen automatizmus ezért inkább instabilitást okozna ahelyett, amit ígér, hogy növelni az eurótagállamok pénzügyi biztonságát.

Még egy nein

A német tervezet emellett lényegében elutasítja a jelentős összegű közös költségvetésre vonatkozó Macron-javaslatot is. Az indoklás szerint a monetáris unió stabilitásához nincs szükség erre a büdzsére. Ehelyett az övezet bankjainak és kormányainak felelősebben kellene gondoskodniuk pénzügyeikről.

Ez a felvetés emlékeztet azokra a korábbi német ötletekre, amelyek szerint az EU regionális támogatásainak elosztását függővé kéne tenni attól, hogy az egyes kedvezményezett országok milyen szigorúan tarják be a költségvetési szabályokat, illetve milyen szorosan ellenőrzik a területükön működő bankokat.

Első lépések

Jeroen Dijsselbloem az eurócsoport elnöke csillapítja a kedélyeket: azt hangsúlyozza, hogy a reformok tartalmával kapcsolatos egyeztetések még csak most kezdődtek és senki sem gondolta, hogy nem lesz vita a felek között. A részletesebb vitát a jövő hónapban tartják. Először az ESM szerepének erősítéséről fognak beszélni. Például egyetértés mutatkozni abban, hogy a biztonsági alap forrásait fel lehessen használni bankok feltőkésítésére is (jelenleg csak az eurótagállamoknak folyósíthatnak belőle hiteleket).

A francia pénzügyminisztérium is a francia-német nézeteltérések előre látható voltát hangsúlyozza. Normális, hogy az egyeztetések kezdeti szakaszában messze van a felek álláspontja egymástól - fecsegett a sajtónak egy minisztériumi forrás. Nyílt vita vezethet el a kompromisszumok megtalálásához.

(A nyitókép forrása: Emmanuel Dunand, AFP)