A legutóbbi adatok szerint a kínai gazdaság újjáéledt, és továbbra is növeli lendületét. Ennek alapot ad, hogy haladás mutatkozik a szerkezetváltásban, az ipar korszerűsítésében, a lakosság jövedelme pedig nő - a közlemény szerint.

A kínai kormány úgy véli, hogy a fellendülés még nem szilárd, és vannak mélyen gyökerező problémák, amelyek miatt nehéz fenntartható és egészséges növekedést elérni, de mélyíteni fogják a gazdasági reformot, nagyobb szerepet hagyva a piacnak a gazdaság alakításában.

Kína hazai összterméke (GDP) a harmadik negyedévben 7,8 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál. A növekedés gyorsult az első negyedévi 7,7 százalékhoz és a második negyedévi 7,5 százalékhoz képest. Az ütem azonban messze elmarad a 2007-es csúcstól, az évi 14,2 százaléktól, és még a 2010-es 10,4 százaléktól is. 2011-ben 9,3 százalékkal, tavaly 7,7 százalékkal bővült a kínai gazdaság.

A világ fejlett gazdaságai a kínai hazai fogyasztás növekedésétől várják azt a húzóerőt, amely az egész világgazdaságot megsegíthetné.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) azonban erre az évre 7,6 százalékos, jövőre 7,3 százalékos GDP-növekedést jósolt Kínának e hónap elején. Júliusban még erősebb, 7,8 százalékos volt az idei, illetve 7,7 százalékos a jövő évi előrejelzése Kína számára.

Az ezredforduló óta 2011-ig Kína évi átlagos gazdasági növekedése sosem volt 8 százalék alatt.