Ukrajna továbbra is a polgárháború szélén tántorog. A kormány ugyan lemondott és Mikola Azarov volt miniszterelnök elutazott Bécsbe a fiához, ügyvezető miniszterei azonban a korábbi kerékvágásban, az EU-párti politikai-társadalmi erőkkel szemben folytatják tevékenységüket - írja a Kyiv Post fizetős hírportál egyik blogszerzője. Viktor Janukovics államfőt rövid pórázon tartja orosz kollégája, Vlagyimir Putyin.

Látható, hogy sem az Európai Unió, sem az Egyesült Államok nem akarja az Ukrajnában kialakult belső konfliktus eszkalálódását, ami minden bizonnyal Európa egy részének balkanizálódásához vezetne. Moszkva eddig mindig egy lépéssel a Nyugat előtt járt az ukránok magához szorításában, most az a kérdés, hogy a nyugati demokráciák képesek lesznek-e olyan kezdeményezéssel előállni, amely megmentheti a gyerekcipőben járó ukrán demokráciát.

Sajnálkozás és beszólás

Az kelet-európai ország ellenzéke eddig csak sajnálkozni tudott az európai és amerikai lépések elégtelenségén. Ezen változtathat Arszenyij Jatszenyuk, a Szülőföld párt, az egyik legnagyobb ellenzéki erő vezetőjének fellépése. Jatszenyjuk a Münchenben zajló biztonsági konferencián kijelentette, hogy az ukránoknak nem szavakra, hanem tettekre van szükségük. Ez alatt azt érti, hogy az EU és az USA indítson útjára egy új Marshall-tervet.

Ahogy a második világháború utáni amerikai támogatás talpra állította Nyugat-Európát, úgy segíthetne egy hasonló program Ukrajnán. Szorít az idő. Várakozások szerint a szocsi olimpia után, amikor Moszkva kevésbé törődik majd imázsával, Oroszország keményebben lép majd fel, mint eddig. Putyin egyik tanácsadója nemrégiben világossá tette mit várnak, azt követelte, hogy Janukovics gyűrje le a hatalma ellen indult lázadást.

Csomag

Az ukrán gazdaság az összeomlás szélén áll - figyelmeztet a New York Times szerkesztőségi cikkben. Oroszország keményebben játszik azóta, hogy az ukrán államfő bejelentette: ellenzéki politikusnak akarja felajánlani a megüresedett kormányfői széket. A múlt héten felfüggesztették a 15 milliárdos kedvezményes hitel egy részének átutalását. Ezzel utat nyitottak Európa és az USA előtt, hogy elővezesse saját pénzügyi segélycsomagját.

A hét végén elhatározott nyugati támogatás áthidaló hitel lenne, amelyet egy átmeneti időre felálló szakértői kormány kapna, esetleg ellenzéki politikussal az élén. Ez a kabinet végrehajthatna olyan reformokat, amelyek utat nyithatnának egy hosszabb távú IMF-kölcsön folyósítása előtt. Catherine Ashton, az Európai Unió főmegbízottja, aki szerdán tárgyal Kijevben, a Wall Street Journalnak elárulta, hogy a csomagban nem csak pénz lenne, hanem hitelgaranciák, befektetési támogatások és a hrivnya megerősítését szolgáló elemek is.

Ukrajna, az egyik legfontosabb ország, amely a Szovjetunió összeomlása nyomán keletkezett, történetének kritikus szakaszába érkezett - szögezi le a New York Times. Janukovics hatalma ugyan meggyengült és kompromisszumos ajánlatokkal bombázza ellenzékét, ám a moszkvai és kijevi kemény vonalasok árnyékában láthatóan játszik az idővel. Az ellenzéknek meg kell találnia a tárgyalásos kiutat a mostanra kialakult felfordulásból.