A Magyarországon kívüli három visegrádi ország pénzügyminisztere sokkal jobban szerepelt a Financial Times (FT) idei rangsorában, mint Matolcsy György a pénzügyi tárca feladatait is ellátó gazdasági minisztérium első embere. A lengyel pénzügyi vezető a tavalyihoz hasonlóan idén is dobogós (a 3. helyen áll), Szlovákia és Csehország pénzügyminisztere pedig 3-3 helyet javított (6. és 8.) 2010-es helyezéséhez képest. Matolcsy a 19 legnagyobb európai gazdaság első számú pénzügyi vezetőjét értékelő lista 17. helyezettje, utána csak az adósságválság negatív sztárjai, Olaszország és Görögország pénzügyminisztere következik.

Lemosolyogta az ellenzéket a színről

A Nagy-Britanniában született Jacek Rostowski lengyel pénzügyminiszter 2007 óta látja el hivatalát, így a válság első hullámán neki kellett átnavigálnia a lengyel gazdaság hajóját. Országa volt az egyetlen, amely elkerülte a 2009-es recessziót és jövőre várhatóan a Lengyelország lesz az EU leggyorsabban növekvő gazdasága.

A jobbközép kormány első ciklusában levezényelte a korengedményes nyugdíjazás megszigorítását, majd minden erejét arra koncentrálta, hogy az államadósság GDP-hez viszonyított aránya ne lépje át az 55 százalékot. A piac kedveli Rostowskit, de ettől még a következő időszakban az eddigieknél is mélyebb reformok végrehajtására kényszerítik.

A lengyel pénzügyminiszter technokratából vált politikussá, a kormánypárt győzelmével zárult választások alatt mosolyogva utasította vissza az ellenzék gazdasági ötleteit. Shakespeare-rajongóként ismerik, kedvence a III. Richard, aminek nagy hasznát veheti a machiavellista lengyel politikai kultúrában.

Szenvedélyesen teker

Ivan Miklos szlovák pénzügyminiszter külföldi állást adott fel, hogy levezényelje a jobbközép kormány reformjait. Az 51 éves közgazdász célja, hogy 2013-ra a GDP három százaléka alá szorítsák a költségvetési hiányt. Irányítása alatt csökkentették a kiadásokat és növelték az adókat, de a gyászos 2012-es külgazdasági kiadások sok fejfájást okozhatnak az erősen exportorientált Szlovákiának.

Miklos jövője kérdéses, mivel az uniós pénzügyi biztonsági mechanizmus szlovák hozzájárulása körüli vita előrehozott választásokhoz vezetett, amelyen a jelenlegi közvélemény-kutatások szerint az ellenzék fog megnyerni. A pénzügyminiszter szenvedélyes biciklista, nemrég barátaival egy dél-amerikai extrém bringatúrán vett részt.

Ütésálló régi motoros

A cseh politikai élet egyik nagy túlélője Miroslav Kalousek, aki 1990 óta van az élvonalban és 2007-2009 között már volt egyszer pénzügyminiszter. Részt vett a Top 09 párt megalakításában, amely tavaly az országot irányító jobbközép kormánykoalíció tagja lett. A cseh gazdaság ugyanazzal a kihívással néz szembe, mint a szlovák: a romló külgazdasági körülmények miatt 2012-es növekedési kilátásait 2,5 százalékról egy százalékra rontották, és még az utóbbi is optimista becslés.

Kalousek osztozik a cseh néplélék egyik szenvedélyében, a tenisz iránti vonzalomban. Sportosságának nemrégiben hasznát is látta: a parlament előtt megállította egy járókelő, aki előbb tolvajnak nevezte, majd közölte vele, hogy lógni fog. A pénzügyminiszter erre lekevert neki néhány pofont, amit később azzal indokolt, hogy nem verekedett, hanem csupán helyre tett egy "faragatlan fickót".

 

Így rangsoroltak

A rangsor készítésekor a 19 legnagyobb uniós ország pénzügyminisztereinek politikai tehetségét, gazdasági teljesítményét és hitelességét (a piacok szemszögéből) vették számba. A három ismérv alapján kaptak egy-egy osztályzatot 1-től 19-ig, majd ezek súlyozott kombinációja adta ki a végső helyezést. A politikai képességet hét vezető európai közgazdász osztályozta három szempont alapján: mennyire tisztán látók, azaz mennyire értik, mi folyik a világban, milyen befolyással bírnak az európai folyamatokra és mekkora hatékonysággal érvényesítik akaratukat hazájukban. A gazdasági teljesítményt a következő hét makromutató alapján ítélték meg: a kilábalás mértéke annak alapján, hogy a GDP-növekedés mennyire állt vissza a válság előtti szintre, a 2011-es GDP-bővülés, az éves költségvetési hiány nagysága, illetve változása 2009 óta, az államadósság szintje, a munkanélküliségi változása 2008 és 2013 között az Európai Bizottság előrejelzésének figyelembevételével, illetve a folyó fizetési mérleg eltérése az egyensúlyi állapottól. A piaci hitelességet a tízéves államkötvények hozama, illetve ennek 2010 októbere és 2011 október közötti változása alapján ítélték meg.

Rázós kis év volt ez

Hepehupás éven van túl Matolcsy György, a magyar pénzügyek irányítója, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) korábbi igazgatója - vélik az FT elemzői. A kormányzó Fidesz egy évvel ezelőtt eltolta magától az IMF segítő kezét, mondván, inkább a gazdasági növekedést felgyorsító intézkedésekre koncentrál. A költségvetési deficit csökkentése azonban nem hagyott mozgásteret a kormánynak, amire sokszor improvizáltnak tűnő lépésekkel reagált.

A deficit és az adósság csökkentésében elért sikerek ellenére az ország hitelfelvételének költsége az elmúlt hetekben meredeken nőtt és a forintra egyre nagyobb nyomás nehezedett. Ez arra kényszerítette a magyar kormányt, hogy 180 fokos fordulatot végrehajtva újra felvegye a kapcsolatot a Valutaalappal.

Bajban is lehet jól teljesíteni

A Financial Times listájának két legnagyobb előrelépője, Írország és Portugália: az előbbi kilenc, az utóbbi négy hellyel került feljebb a rangsorban. Az előbbi pénzügyminisztere Michael Noonan, az utóbbié Vitor Gaspar, mindketten újak posztjukon, választásokat követően ültek be a miniszteri bársonyszékbe azzal a feladattal, hogy előmozdítsák az országuknak nyújtott EU-IMF segélycsomag feltételinek teljesítését.

A francia Francois Baroin peches, hiszen az IMF élére távozott, igen elismert elődje, Christine Lagarde helyét kellett átvennie 2011 közepén. Ezért nem volt módja bizonyítani - ez magyarázza, hogy országa 12 helyet zuhant a listán. Az FT elemzői pikírten megjegyzik: legalább van honnan javítania.

 

Helyezések

20102011
Svédország4.1.
Németország1.2.
Lengyelország2.3.
Belgium7.4.
Luxemburg9.4.
Szlovákia9.6.
Nagy-Britannia6.7.
Csehország12.8.
Finnország5.9.
Írország19.10.
Hollandia11.11.
Portugália16.12.
Spanyolország17.13.
Ausztria13.14.
Franciaország3.15.
Dánia15.16.
Magyarország17.17.
Olaszország14.18.
Görögország8.19.
Forrás: Financial Times