A Magyar Nemzeti Bank folytatni fogja alapkamata mérséklését, bár lehetséges, hogy az eddigi 25 bázispontos vágásoknál kisebb lépésekkel - kezdi a tegnapi kamatdöntésről és Matolcsy György MNB-elnök azt követő sajtótájékoztatójáról szóló beszámolóját a Financial Times. Matolcsy határozottnak minősítette a monetáris tanács tegnapi szavazását, amelynek eredményeként rekordalacsonyra, négy százalékra mérséklődött a kamat, és kifejtette, hogy a jegybanknak nem pusztán lehetősége van a hitelköltségek további mérséklésére, hanem a növekedés támogatása érdekében ez feladata is.

Nicolas Spiro, a nevét viselő londoni befektetési tanácsadó cég vezetője csatlakozik az elemzőknek ahhoz a hosszú sorához, akik úgy vélik: van lehetőség a további kamatcsökkentésre, de nem árt az óvatosság. Emlékeztet arra, hogy a magyar kamat ma azon a szinten áll, mint amelyen nem is olyan régen, februárban a lengyel volt. A magyar eszközök jól ellenálltak a feltörekvő piacokon az elmúlt hónapokban végigsöprő eladási hullámnak, az infláció alacsony maradt, ami utat nyit a jegybank további vágásai előtt.

Ne kísértse a szerencséjét!

Ugyanakkor az MNB-nek óvatosnak kell lennie, nem szabad kísértenie a szerencséjét, mivel a feltörekvő piacok befektetői megítélése változékony maradt. Bár a magyar gazdaság alapvető mutatói javultak, a magas devizaadósság miatt ennek ellenére sérülékeny. Ezért nincs sok tere a további kamatcsökkentésnek.

Eszébe jut az elemzőnek Törökország is, amely a héten magas folyó fizetési mérleghiánya miatt kénytelen volt emelni alapkamatát. Magyarország esetén az erős feldolgozó- és gyógyszeripari kivitelnek köszönhetően - az előbbieken főként az autógyártók és az háztartási elektronikai cikkeket előállító cégek exportja értendő - ez a mutató pozitív.

Pr-stratégia

Másként látja a helyzetet Peter Attard Montalto, a Nomura feltörekvő piaci szakértője, aki szerint Matolcsy kommentje csak kísérlet arra, hogy a bank pr-eszközök bevetésével nyisson utat a további kamatcsökkentések előtt. A tíz bázispontos vágást értelmetlennek tartja, kivéve ha a hitelköltségek lefaragását a piaci és politikai hangulat befolyásolásának rendelik alá.

Ellentmondást lát abban, hogy miközben a monetáris tanács tagjai bizakodóak az idei és a jövő évi növekedési kilátásokat illetően, a bankelnök szükségét látta hangsúlyozni, hogy a gazdaság bővülése támogatásra szorul. Amíg a (változékony üzemanyag- és élelmiszerárakat kiszűrő) maginfláció nem nő, a növekedés maximalizálását tekintik feladatuknak.

Egységfrontban a kormánnyal

A Nomura elemzője szerint ennek a túlhangsúlyozásnak az az egyetlen értelme, hogy burkoltan közöljék: a kockázatosabbá vált piaci környezet ellenére folytatják a hitelköltségek lefaragását. Ez üzenet a jövő évi választásokra készülő országnak szól: a jegybank tűzön-vízen át támogatja a kormányt a népjólét javításában - derül ki Montalto e-mailjéből. Végül is Matolcsy nyilatkozatának ez az egyetlen tartalma.

Az elemző a bankelnök számszerű jóslata ellenére úgy véli, hogy az MNB bizonytalan abban, hol lehet kamatcsökkentési ciklusának alja. Mindent egybe vetve más elemzőknél határozottabban mérsékelte várakozását - a korábbi 3,5 százalék helyett 3,0 százalékra várja a magyar alapkamatot a vágássorozat végén.

Módosította várakozásait Pasquale Diana, a Morgan Stanley elemzője is - derül ki a Napi Gazdasághoz eljuttatott e-mailjéből. Immáron az év végére vár 3,5 százalékos kamatot szeptember helyett. A elemző budapesti látogatásán szerzett tapasztalatai szerint az MNB új vezetése jobban tolerálja a forint gyengeségét, mint elődje. Akkor állna meg a hitelköltségek mérséklésével, ha a gyengülést túl gyorsnak tartaná, vagy kifejezetten Magyarország ellen irányuló pénzügyi nyomást érzékelne, vagy a jelenlegihez képest jelentősen romlana a finanszírozási környezet.