Érdekes összeállítást közölt az Oxford Dictionary alapján Word Economic Forum, melyből megtudhatjuk, hogy egyes pénznemek elnevezéseinek mi a háttere.

Íme:

Forint: A magyar fizetőeszköz neve az olasz fiorino szóból származik, ami a firenzei aranypénz volt. A fiorinóra egy virág, azaz olaszul fiore volt rányomtatva, innen a név.

Dollár: A világ leginkább használt pénze a flamand és alsónémet szóból a joachimsthal-ból jön. Ennek eredete a Joachim-völgy, ahol anno az ezüstöt bányászták. Az innen származó érmék lettek így a joachimsthaler-ek, amit idővel thaler-nek (tallér) rövidítettek, ami ugyancsak idővel átalakult dollárrá.

Peso: A peso szó szerint súlyt jelent spanyolul.

Líra: Az olasz és török nyelvben használt lira szó a latin librából származik, ami fontot, mint súlymértékegységet jelentett.


via chartsbin.com

Márka: A korábbi német és finn márka is a súly mértékegysége után kapta a nevét.

Rial: Itt a latinban kell keresni a megoldást, a regalis ugyanis királyit jelent magyarul, ez pedig épp elég indok volt az ománi és iráni vezetőknek a névválasztáshoz. Hasonló eredete van a katari, szaúdi és jemeni riyalnak is, ahogy az euró előtt a spanyolok is realt használtak.

Rand: Ahogy a dollár, úgy Dél-Afrika pénze is egy holland elnevezésből jön. A régióban található ugyanis Witwatersrand, ami híresen gazdag aranylelőhely volt.

Jüan, jen, won: A kínai, japán és dél-koreai pénznek is mind a kerek szóból származik, avagy máshogy mondva kerek érme.

Korona: Az elnevezés főképp a skandináv országokban népszerű és alapja természetesen a latin corona, azaz magyarul korona. A svéd krona, a norvég és a dán krone, az izlandi króna, észt kroon (itt az euró elődje) és a cseh koruna is innen származik.

Dinár: Jordánia, Algéria, Szerbia és Kuvait is használja az elnevezést, melyet az ősi Rómának köszönhetünk. Az ő ezüstpénzüket hívták ugyanis denariusnak, ennek a rövidebb változata lett népszerű több országban is.

Rúpia: A szanszkritban a megmunkált ezüstöt hívták rupvának, ami végül az indiai, pakisztáni és indonéziai pénz nevét is adta.

Pound (font): Ismét a latinhoz kell fordulnunk a megoldásért. A poundus ugyanis súlyt jelent. Az Egyesült Királyságon kívül Egyiptomban, Libanonban, Szudánban és Szíriában is használják.

Rubel: Az orosz és fehérorosz pénz neve az ezüst súlymértékéből ered.

Zloty: Lengyelül aranyat, aranyozottat jelent.

Frank: A frankot II. János vezette be 1360-ban. Neve az érmén látható feliratból származik: Johannes Dei Gratia Francorum Rex vagyis János isten kegyelméből a franciák királya. (Wikipédia)