Donald Trump ingatlanmágnás, az amerikai Republikánus Párt várható elnökjelöltje ismét bebizonyította, hogy képes a kezéből etetni a médiát. A CNBC-nek adott interjújában kijelentette, hogy ha megválasztanák az USA elnökének, akkor nem hosszabbítaná meg Janet Yellen Fed-elnök megbízatását. A hír azonnal az összes komoly sajtóorgánum nyitólapjára került.

Yellen nem republikánus - hangzott a párton kívüli üzletember lakonikus magyarázata. Ezért, ha lejár a megbízatása, szinte biztosan valaki mást neveznék ki a helyére, mert ez így helyes - derül ki szavaiból, amelyet a New York Times idézett. Yellen elnöki ciklusa 2018 februárjában jár le. A Fed nem kommentálta Trump nyilatkozatát.

Nem szempont

A törvény szerint az amerikai jegybank elnökét az elnök jelöli, megbízásához azonban szükség van a szenátus hozzájárulására is. Ha egyszer valaki elnyerte a posztot, akkor nem lehet egyszerűen elmozdítani. Csak akkor kezdeményezhető leváltása, ha törvénysértést követ el vagy kiderül, hogy nem képes ellátni feladatát.

Az elnökök nem rúghatják ki a Fed vezetőjét azért, mert politikai kifogásuk van ellene. Ráadásul az elmúlt évtizedekben ez sokszor fel sem merült szempontként. Bill Clinton demokrata elnök például a kilencvenes években kétszer is újrajelölte a republikánus Alan Greenspant, Barack Obama ugyanezt tette 2009 decemberében Ben Barnankével. Az utóbbi második ciklusának lejártakor jelölte a demokrata Yellent.

Imádja a dollárt

Trump interjújában azzal is megkavarta hallgatósága gondolatait, hogy kijelentette: voltaképpen egyetért a Fed-elnök és a jegybank monetáris politikájával, nevezetesen a kamatok alacsonyan tartásával. A magasabb ráta a dollár erősödéséhez vezetne, ami kárt okozna az amerikai kereskedelemnek - megdrágítaná az exportot.

Imádom az erős dollárt - mondta -, de amikor azt látja, milyen gondokat okoz, akkor eszébe jutnak kínai barátai. Ők állandóan azt figyelik, hol jár a dollár árfolyama, és a kezüket dörzsölik, amikor az amerikai valuta erősödik, hiszen ez dagasztja a kínai kivitelen elérhető bevételt és profitot. Emellett az USA adósságainak törlesztését is megdrágítaná a hazai valuta izmosodása.

Imád tartozni

Az adósság királya vagyok - folytatta. Tényleg imádom az adósságot. Imádok játszani vele. Ugyanakkor valami nagyon-nagyon törékeny dologról beszélünk, amit nagyon óvatosan kell kezelni.

Trumpot az sem zavarja, hogy mostani kijelentése homlok egyenest ellenkezik azzal, ami fél évvel ezelőtt mondott. Egy sajtókonferencián novemberben arról beszélt, hogy Yellen asszony politikai okokból tartja alacsonyan a kamatokat. Ezzel akarja segíteni Barack Obamát utolsó elnöki évében.