A kormányzat a második negyedéves előzetes adata 4 százalékos ütemről szólt, elemzők azzal számoltak, hogy most kissé lefelé fogják az adatot módosítani. Az üzleti szféra befektetései és a nettó export azonban a vártnál jobb lett. Egyebek mellett az irodaépületekbe történő beruházások a várt 5,3 százalék helyett 9,4 százalékkal nőttek, ami a berendezésekre történt költéseket a korábban becsült 7 százalékkal szemben 10,7 százalékkal növelte.

A kereskedelem is kevésbé fogta vissza a gazdaságot. Az export növekedését a kormányzat 9,5-ről 10,1 százalékra növekte, míg az import adatát 11,7-ről 11 százalékra mérsékelte. A fogyasztói költések  - amelyek az amerikai gazdasági aktivitásban jelentős súllyal bírnak - stagnáltak, éves szinten 2,5 százalékkal nőttek.

A GDP második felülvizsgálata egyébként kevés változást mutat az első becsléshez képest. A vállalati profitok eközben azonban mintegy 8 százalékkal nőttek a második negyedévben az első negyedéves 9,4 százalékos visszaesés után.

A munkaerő-piaci helyzet javul

Közölték az új segélykérelmek számára vonatkozó friss adatokat is, mely szerint az elmúlt héten munkanélküli segélyt kérők száma ezerrel 298 ezerre csökkent az elmúlt héten - közölte a Munkügyi Minisztérium. A Marketwatch szerint az, hogy ez a szám 300 ezer alatt mardt kis valószínűségét jelenti annak, hogy a munkaerő-piaci helyzet hamarosan romlani kezdene. A Marketwatch által megkérdezett elemzők 300 ezeres darabszámra számítottak a szezonálisan kiigazított adatok alapján.

Az elmúlt négy hét új kérelmeinek száma 1250-nel 299 750-re esett. A kormányzati közlések szerint a folyamatban lévő kérelmek 25 ezerrel 2,53 millióra emelkedtek az augusztus 16-dikával végződő héten. Az egy héttel ezelőtti első kérelmek számát a kormányzat 298 ezerről 299 ezerre emelte.