Az utóbbi évek átlaghozamaihoz képest az idei aszályos nyár mintegy 20 százalékkal csökkentette a mezőgazdasági haszonnövények hozamát - írta a Magyar Szó. A múlt évihez viszonyítva azonban - amely a kimondottan sok csapadéknak köszönhetően jobb volt az átlagosnál - mintegy 30 százalékos a terménykiesés.

A veszteség pénzbeli értéke meghaladja az egymilliárd dollárt (260 milliárd forint, 4-es metró költségének több mint fele) - derül ki Milan Prostran mezőgazdasági szakember becsléséből. Szerinte mivel a vegetációs időszak még tart, van remény van még arra, hogy a hétvégi esőzéseknek köszönhetően javul a növények állapota.

Ugyanakkor ennek ellenkezője is elképzelhető: még rosszabbra fordulhat a helyzet, ha nem lesz több csapadék. Az már biztos, hogy a kimondottan magas hőmérséklet leginkább a kukoricának ártott.

A az egyre gyakoribb szélsőséges időjárás miatt öntözni kéne, de nincs ehhez elegendő állami támogatás. Ezért a termelőknek az őszi kalászosok felé kellene fordulniuk és meg kellene duplázniuk a vetésterületet. Az is használna, ha egy hónappal korábban elvetnék a tavaszi kapásnövényeket, hogy megerősödve várják a nyári forróságot.