Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Még nem dőlt el Lengyelországban, hogy bevezetik-e a vasárnapi boltzárat, amelyet a Szolidaritás szakszervezet javaslatát felkarolva támogat a kormány. A Gazeta.pl nyilvánosságra hozta azt a szakértői jelentést, amelyet a lengyel kereskedők szövetsége rendelt. Ez rettenetes következményeket jósol a javaslat elfogadása esetére.

Kirúgások, anyagi bukta

Pénzügyi szempontból a bevásárlóközpontokban lévő kisboltokat érné a legnagyobb csapás. Ezek forgalma egy év alatt legalább 4,6 milliárd zlotyval (332 milliárd forint, a 4-es metró árának háromnegyede) zuhanna.

Összesen legalább 36 ezer ember vesztené el az állását, ezen belül a ruhaipari szektorban hat-hétezer munkavállalónak mondanának fel. A ruházati boltok forgalma 1,3 milliárd zlotyval esne vissza a szakértői jelentés szerzői szerint.

Az államkincstár sem úszná meg mínuszok nélkül. Az áfabevételek zuhanása miatt 660 millió zlotys költségvetési bevételkieséssel kellene számolni.

Bevásárlóturizmus

Egy további jelentés a boltzár egyik közvetett kárára hívja fel a figyelmet. Lengyelországban meglehetősen erős a bevásárlóturizmus. Az országba érkező németek majdnem háromnegyede a határ 50 kilométeres környezetében lakik. Többségük bevásárolni ugrik át a szomszédba. A bevásárlóturisták 2015-ben 15 milliárd zlotyt hagytak a lengyel boltok kasszáiban.

Egy további járulékos kár, akkor jelentkezne, ha a tilalomnak azt a változatát fogadnák el, amely lehetővé tenné, hogy a bevásárlóközpontokban lévő mozik és éttermek nyitva tartsanak. Az épületek üzemeltetésének költsége ekkor sem lenne sokkal alacsonyabb, ám ez nem oszlana el a boltok és a vendéglátó helyek között. Az utóbbiak és a mozik hét végi kiadásai emiatt hatszorosukra ugranának.