Tucatnyi szakértőt kérdezett meg a Bloomberg arról, mit gondol egy év eltelte után a brexitről. Az Egyesült Királyság népe 2016. június 23-án szavazott az ország európai uniós tagságáról és 52-48 arányban az angolos távozás mellett döntött. A szakértői vélemények alapján úgy tűnik: csak tippelni lehet, mi lesz a történet vége.

Boris Johnson, mint miniszterelnök?

A hírügynökségnek nyilatkozó elemzők mindent és mindennek az ellenkezőjét is lehetségesnek tartják. Henry Newman, az Open Europe és Gregor Irwin, a Global Counsel kutatóintézet elemzője úgy véli, hogy lesz megállapodás az EU-val a héten kezdődött válási tárgyalásokon. A szigetország kiválását ugyanakkor - a gazdasági szereplők alkalmazkodását segítendő - többéves átmenetei időszak előzheti meg.

Phillip Souta, a Clifford Chance szakértője 30 százalékos esélyt ad annak, hogy nem lesz egyezség, Daniela Schwarzer, a német külügyi intézet munkatársa pedig 50 százalékra teszi ezt az esélyt.

A legszínesebb jóslatot Carsten Nickel, a Teneo Intelligence tanácsadó cég elemzője fogalmazta meg. Eszerint lehetséges, hogy Boris Johnson miniszterelnök fogja bent tartani Nagy-Britanniát az EU-ban. (Johnson jelenleg külügyminiszter Theresa May kormányában, a brexit támogatója, az ország egyik legnépszerűbb politikusa, bár sokan bohócnak tartják.)

Nincs kiút

A bizonytalanság okára az összes szakértő felhívja a figyelmet. Ha a kormányfő puhít a brexit feltételein, reagálva arra, hogy a szavazók a június 8-ai előrehozott választáson elvették a toryktól a parlamenti többséget, azaz nem adtak felhatalmazást a kemény brexitre, akkor pártjának keményvonalas szárnyával kerül szembe.

Ha kitart amellett, amit a választások óta sejtet, nevezetesen hogy folytatja a januári beszédében előre jelzett utat, azaz kormánya kivezeti az országot az egységes európai piacról és a vámunióból, akkor pártjának EU-párti szárnyával, az ellenzékkel és a parlament felsőházával találja magát szemben.

Ez lehet az oka, hogy Irwin úgy véli: ha nem jön össze a megállapodás az EU-val, annak hátterében nem valamilyen tervszerű politika, hanem véletlen esemény lesz. Mármint az, hogy kicsúszik a gyeplő a kormány kezéből.

Halmozódó kockázat

A piaci kereskedőknek és befektetőknek nehezebb a helyzetük, mint a szakértőknek, akik legfeljebb a hírnevüket kockáztatják, ha rosszul mérik fel a várható gazdasági-politikai folyamatokat. Előbbieknek a pénzük bánja, ha tévednek, ezért nem szeretik a bizonytalanságot, amely a brexit miatt egy éve folyamatosan nő.

A font 15 százalékot veszített az értékéből, és vannak, akik attól tartanak, hogy a jó öreg brit valuta árfolyama olyan hullámvasutazásba kezd, ami a feltörekvő országok bizonytalan fizetőeszközein elszenvedett veszteségekhez hasonló buktát okoz a befektetőknek. Részben a gyenge fonttal összefüggésben a stagfláció (nulla növekedés plusz infláció) réme is megjelent a horizonton.

Sok, egyben semmi

A tavalyi referendum óta a londoni tőzsde vezető indexe, az FTSE-100 a font gyengülésével és erősödésével összhangban mozgott. Az exportszektorok vállalatainak árfolyamváltozását követő részindex 17 százalékkal van egy évvel ezelőtti szintje felett, ám dollárban mérve semmit sem erősödött. A Footsie-t 7500 pontra várják az év végre, ami mindössze 0,7 százalékos plusz lenne június közepi értékéhez képest.

A brit államkötvényeken hétszázalékos hozamot tehettek zsebre a befektetők a népszavazás óta, míg például a német bondokon csak egy százalékot, az amerikai állampapírokon pedig buktak volna. Szakértők ennek folytatódását várják részben azzal összefüggésben, hogy a bizonytalanság közepette az államkötvények menedéket kínálnak a kiszámíthatatlan folyamatok elől.

Lehetetlen

Leon Cornelissen, a Robeco tőketársaság vezető elemzője úgy látja, hogy hosszabb távra lehetetlen jósolni és a rövid távú kilátások sem rózsásak. Lehet, hogy a kormány összeomlik a következő hónapokban, ami nem lenne igazán fontbarát esemény - fejtegeti. És itt van a kemény brexit lehetőségével járó kockázat. Egy szóval ez a válás nem lesz könnyű.

A Bloombergnek nyilatkozó elemzők várakozása alapján az év végén egy fontért 1,27 dollárt kell majd adni és egy euró ára 88 penny lesz. Ez nem nagyon tér el a mostani állapottól. Jól tükrözi a pénzvilág hangulatát, amit Kit Juckes, a Société Generale kötvénystratégája írt a héten az ügyfeleinek.

Egy évvel ezelőtt a britek nem túl bölcsen úgy döntöttek, hogy elhagyják az EU-t. Az elemző akkor nem gondolta volna, hogy egy évvel később a politikai káosz közepén lesz a szigetország, Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt radikális baloldali vezetője a népszerűségi listák élén fog tanyázni és a gazdasági hangulat a mélyponton lesz annak ellenére, hogy a munkanélküliség a hetvenes évek közepe óta nem látott mélységben lesz.