Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Genfben szerda óta tárgyalt az ENSZ BT öt állandó tagjából és Németországból álló Hatok csoportja és Irán. A tárgyalásokhoz csatlakoztak a külügyminiszterek is. Irán kötelezettséget vállalt arra, hogy nem dúsítja 5 százaléknál magasabbra uránkészleteit, semlegesíti 20 százalékra dúsított készleteit, nem helyez üzembe új centrifugákat és nem fejleszti tovább nukleáris programját, beleértve az araki nehézvizes reaktort, amely alkalmassá válhatott volna plutónium előállítására atomfegyverhez. Beleegyezett abba is, hogy lehetővé teszi létesítményeinek helyszíni ellenőrzését.

Az iráni külügyminiszter korábban annyit közölt, hogy az egyezmény elismeri Irán jogát az urándúsításra. John Kerry amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy ez szó szerint nem szerepel a megállapodásban. A Hatok nem ismerik el Irán jogát az urándúsításra. Kerry azt is elmondta, hogy a megállapodás teret és időt ad Iránnak, hogy bizonyítsa békés szándékait, ezzel biztonságosabbá válhat Izraelt és térség többi országa - írja a CNN.

Barack Obama szintén ideiglenes, hat hónapra szóló megállapodásról beszélt. Elmondta, hogy a következő fél évben egy végleges megállapodást kell kidolgozni. Obama hozzátette, hogy Irán kötelezettséget vállalt arra, hogy nukleáris programja csakis békés célokat szolgál majd. "Irán az atomenergiát csakis békés célokra használhatja fel" - mondta az elnök.

Mindennek fejében Irán az ellene érvényben lévő szankciók enyhítésére számíthat. 4,2 milliárd dollárhoz juthat a korlátozott olajexportból, további 1,5 milliárdhoz pedig többek közt arany- és nemesfém-kereskedelméből és a további szankciók enyhítéséből.

Haszan Róháni iráni elnök Twitter-üzenetében a megállapodással kapcsolatban "új horizontokról" írt. Szerinte mindez azért vált lehetővé, mert az iráni nép a júniusi elnökválasztáson a mérsékelt irányvonal mellett döntött.

IIzrael bírálta a megállapodást. Juvál Steinic hírszerzési miniszter szerint nincs oka ünneplésre a világnak, mert az egyezség iráni megtévesztésen és önámításon alapul. Izrael szerint Irán továbbra is atomfegyvert akart.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal egy névtelenül nyilatkozó tisztségviselője azt mondta, hogy a hatok rossz üzletet kötöttek Iránnal. "Irán pontosan azt kapja, amit akart, vagyis a szankciók jelentős lazítását és azt, hogy megtarthatja a nukleáris program legfontosabb elemeit" - mondta a Reuters hírügynökségnek. Benjámin Netanjahu miniszterelnök vasárnapra kormányülést hívott össze. Obama tárgyalni akar az izraeli miniszterelnökkel a genfi megállapodásról.